Het aantal klanten bij Voedselbank Groningen is sinds eind augustus met 12 procent gestegen. Raadslid Yaneth Menger van Stadspartij 100% voor Groningen is niet verbaasd.
“Je ziet op alle fronten dat er een enorm drama gaat ontstaan”, reageert Menger. “De rekeningen stijgen waarbij je de problemen ziet toenemen. Het is dweilen met de kraan open, water naar de zee dragen. Dat de Voedselbank nu al met een toename van 12% te maken heeft in een halve maand tijd, dat is schrijnend en zorgwekkend. De aannemelijkheid dat de aantallen zullen stijgen is groot. Vooral nu de mogelijkheden waarmee je gebruik kunt maken van de Voedselbank ruimer zijn geworden. De Voedselbank doet een oproep voor vrijwilligers. Ik hoop dat mensen zich geroepen voelen om een handje te helpen of om een donatie te doen. En iedereen kan een handje helpen hè? Ondernemers, particulieren, et cetera.”
“Bel eens bij je buurman of -vrouw aan”
Menger zet zich als raadslid de afgelopen jaren volop in voor de armoedebestrijding in de gemeente. “Ik denk dat de primaire boodschap op dit moment moet zijn dat we elkaar moeten helpen. Als bevolking zitten we op dit moment in een achtbaan. We zijn in volle vaart onderweg, maar niemand weet hoeveel loopings we nog kunnen verwachten en wanneer het ritje ten einde is. Deze problematiek is heel erg individueel. Er gebeurt heel veel achter de voordeur. En heel veel mensen zullen zich ook niet uiten over de zorgen die zij hebben over het wel of niet kunnen betalen van rekeningen. Daarom zou mijn boodschap zijn om naar elkaar om te kijken. Bel eens bij je buurman of -vrouw aan. Vraag eens hoe het gaat. En handel eventueel. Een kleine actie kan al een groot verschil maken.”
“Het principe van uitgestelde koffie kan veel breder worden ingezet”
In de samenleving ziet Menger ook mooie voorbeelden ontstaan. “Afgelopen week hoorde ik van cafetaria Ons Moeke aan de Paterswoldseweg. De eigenaresse weigert om de prijs van patat omhoog te schroeven. Het is een manier om te helpen. Ik weet niet of het de juiste manier is, maar ik heb geleerd dat als je stil blijft zitten, dat er sowieso niks veranderd. En ik denk dat elke ondernemer kan helpen. Je hebt in de stad zo’n prachtig initiatief van uitgestelde koffie. Je betaalt voor twee kopjes koffie, de eerste drink je op, en het tweede kopje blijft achter voor iemand die het niet kan betalen. Zulke initiatieven kunnen veel omvangrijker worden opgezet. Bijvoorbeeld bij kappers, schoonheidssalons, noem het maar op.”
“Iedereen kan een bijdrage leveren”
Het raadslid hoopt op een domino-effect. “In de maanden die voor ons liggen wordt het belangrijker dan ooit om voor elkaar te zorgen. Ik ben er heilig van overtuigd dat we samen deze crisis de baas kunnen worden. Samen, waarbij we er voor moeten waken dat er niemand achterblijft. Naoberschap, verbinding zoeken. En daar ligt voor iedereen een taak. En misschien zijn er nu mensen die denken dat dit hun deur wel voorbij zal gaan. Ik denk dat iedereen in de problemen kan komen. En iedereen kan op zijn of haar manier een bijdrage leveren. Medemenselijkheid is het credo voor de komende tijd. En ik beloof ook dat elk moment dat ik als raadslid hier de aandacht op kan vestigen, ik daar gebruik van zal maken.”
Het gesprek met het raadslid is gevoerd voordat bekend zou worden dat de overheid bij gaat springen en een poging gaat ondernemen om de energierekeningen vanaf november omlaag te brengen.
Verslaggeefster Mirthe Klootwijk maakte een reportage over de problemen bij De Voedselbank: