De cultuurhistorische waarden van het Hoofdstation moeten hersteld worden. Dat is de boodschap die restauratiearchitect Stefanie Weser zal verkondigen op een lezing bij de Groninger Archieven.
Tijdens de lezing gaat Weser in op vragen wat er zo bijzonder is aan het Hoofdstation, het rangeerterrein en de specifieke plek in de stad. Welke elementen moeten in ieder geval bewaard blijven? Relevante vragen nu het Hoofdstation is veranderd in een grote bouwput. Weser, die supervisor is voor de verbouwingen aan het stationsgebied, reageert niet mild. “Het gebouw is in 1896 opgeleverd. Toen al was het grote voorplein kwetsbaar, die ruimte moet identiteit krijgen en dat is eigenlijk nooit goed gelukt”, laat Weser weten. “Dus de aanbeveling is: maak een op het gebouw gericht voorplein met een duidelijke functie. Het voorplein wordt een heel belangrijke plek, als straks alle reizigers daarover heen gaan op weg naar de treinen.”
Stadsbalkon
Weser uit zich daarbij ook over het Stadsbalkon: “Ik wil natuurlijk niemand op de tenen trappen, maar dat zou wel beter kunnen. De verhoging van het Stadsbalkon neemt de plint van het gebouw weg en verstoort het zicht op de symmetrie. Het is meer een barrière tussen het stationsgebouw en de stad dan een verbindend element.” Weser adviseert om een goed zicht op het stationsgebouw vanaf de Herebrug en Emmabrug te realiseren.
Inrichting
Maar ook het herstel van de cultuurhistorische waarden. “Mijn grootste zorg was het herstel van de zo kenmerkende symmetrieas. Het gebouw heeft een kern, de hal. In het verlengde van de hal zijn door architect Isaac Gosschalk zo rond 1890 twee vrijwel identieke zijvleugels ontworpen. Deze symmetrieas heeft een hoge historische waarde. Voor de onderbouwing daarvan heb ik in opdracht van NS cultuurhistorisch onderzoek gedaan. En ik houd me bezig met de invulling van de zijvleugels. Daar waren in de loop der tijd winkels en snackbars gevestigd, waarvan de inrichting en de verbouwingen soms met niet al te veel gevoel voor het monument werden uitgevoerd.”
Stuclijsten zullen tevoorschijn komen
In het vernieuwde Hoofdstation zullen winkels op een andere plek terecht komen. Oude historische en verscholen kwaliteiten worden daarbij teruggehaald. De ruimte waar de Etos komt te zitten, was vroeger in gebruik als de Damessalon, een representatieve ruimte. Daarbij zullen de stuclijsten op de wanden weer volledig tevoorschijn komen en wordt op een gedeelte verf weggekrabd, zodat een deel van het vroegere bloemmotief weer zichtbaar wordt. Ook wordt de kleurstelling aangepast aan de oorspronkelijke sfeer.
De lezing bij Groninger Archieven vindt op woensdag 2 november plaats vanaf 20.00 uur. De lezing is een initiatief van de Vrienden van de stad Groningen.