“Een televisieprogramma over modeltreinen is leuk, maar heeft beperkte invloed”

nieuws
Foto: Jürgen via Pixabay

Modeltreinen die door de mooiste landschappen rijden. Het televisieprogramma ‘De Grote Kleine Treinen Competitie’ op NPO 1 gooit hoge ogen. Toch is het effect beperkt.

“Het is leuk dat je contact zoekt, want toevallig heeft één van onze leden gisteravond deelgenomen aan het televisieprogramma”, vertelt Jaap van modelspoorclub Railrunners uit Stad. “Hij zat in team geel en heeft het helaas niet gered om door te gaan naar de finale. Zo’n televisieprogramma is ook leuk. Onze hobby krijgt publiciteit en dat is altijd mooi meegenomen. Maar als je mij zou vragen of ik fan ben. Nee. Bij dit programma wordt er gewerkt met een thema. De baan die gebouwd wordt moet een bepaalde uitstraling hebben. Dat thema-gerelateerde zouden wij niet doen. En ook de snelheid. In twee dagen wordt zo’n baan gebouwd, terwijl de grote kracht van deze hobby eigenlijk is dat je er zo lang aan mag sleutelen als je zelf wilt.”

“Je kunt deze hobby prima uitoefenen in je eentje op een zolderkamer”
Met de modelspoorclub gaat het ondertussen vrij goed. “We hebben een aantal gekke jaren gehad vanwege de coronacrisis. Dan zou je kunnen denken, maar daar hadden jullie toch geen last van? Nou, wij bouwen onze banen in een clubgebouw. Ook die moest regelmatig op slot om het zo maar even te zeggen. Een andere grote kracht van ons is dat we naar modelbeurzen gaan. Dat heeft ook een hele tijd stilgestaan omdat die beurzen niet door konden gaan. Het ledenaantal is stabiel maar de afgelopen jaren hebben niet geleid tot een enorme toename. Er wordt wel gezegd dat veel mensen zich zijn toe gaan leggen op deze hobby, maar niet iedereen hoeft gelijk lid te worden van ons als club. Je kunt het prima in je eentje op een zolderkamertje uitoefenen. Dat de hobby in de lift zit, dat ben ik wel met je eens.”

Modelbouw Krikke: “Tijdens de coronaperiode was het een gekkenhuis”
Een iets ander geluid is te horen bij modelbouw Krikke aan de Nieuweweg. Waar tijdens de coronaperiode veel verenigingen op slot zaten hadden ze het bij Krikke erg druk: “Het was een gekkenhuis”, vertelt Eddy. “Ook wij moesten de deuren gesloten houden, maar onze webshop werd al snel gevonden. En niet alleen mensen uit de regio Groningen kwamen bestellingen doen hè? Ook mensen uit de rest van het land, Duitsland, België en Portugal. Ik heb zelfs pakketjes naar Australië en de Verenigde Staten moeten sturen.”

“Door zo’n televisieprogramma staat het hier niet gelijk helemaal vol”
Momenteel is het rustiger. “Je ziet dat het in de zomer altijd wat rustiger is. Nu begint het weer wat toe te nemen. Het weer wordt slechter, mensen gaan zich binnen weer wat vermaken, waarbij de modelbouw dan weer om de hoek komt kijken. En als je mij dan vraagt of De Grote Kleine Treinen Competitie ook effect heeft. Dat zien wij niet. Dat komt ook omdat wij geen modeltreinen verkopen. We verkopen wel de materialen die je kunt gebruiken voor het bouwen van landschappen voor de werelden die je wilt creëren. Dat noemen wij de diorama’s. Maar het is niet zo dat als zo’n programma op televisie komt, dat het hier helemaal vol staat.”

“Er komen hier mensen die tussen de 8 en 80 jaar oud zijn”
“Eigenlijk kun je zeggen dat de modelbouwhobby door de coronacrisis een grote impuls heeft gekregen. Daardoor is het nog steeds druk. Wat momenteel vooral populair is? De plastic modelbouw doet het heel goed. Maar ook houten schepen, tanks en ander militair materieel. En wat zo leuk is. De mensen die hier komen zijn tussen de 8 en 80 jaar. Deze hobby spreekt heel veel mensen aan, en dat maakt het misschien ook wel zo leuk.”