De film ‘Hap’ van filmmaker Danny Zwols uit Stad is dit weekend de grote winnaar geworden van het 48 Hour Film Project. De film kreeg zeven awards toebedeeld.
Hoi Danny! The day after. Hoe gaat het?
“We kunnen het nog amper beseffen. We zijn ontzettend blij en ik ben heel erg trots op iedereen. Gisteren vond de vertoning van de films plaats in Forum Groningen. In de avond was de prijsuitreiking. Toen bleek dat we voor veertien prijzen genomineerd waren en uiteindelijk mochten we zeven awards in ontvangst mochten nemen. Ja, echt super.”
We hebben het over het 48 Hour Film Project. Heel simpel gezegd, dat is een evenement waarbij er in 48 uur een film gemaakt moet worden …
“Klopt. Dat vond twee weken geleden plaats. Het evenement werd afgetrapt in Forum Groningen. Tijdens de aftrap kregen we een aantal verplichte onderdelen mee, zoals bijvoorbeeld welk verplicht personage gebruikt moest worden, in welk genre de film zich moest bevinden, welke prop (voorwerp, red.) verplicht gebruikt moest worden en welke zin beslist te horen moest zijn. De opnames hebben we vervolgens in De Loods in Vinkhuizen gemaakt. Deze locatie hadden we van tevoren geregeld. Dat was één van de weinige dingen die we van tevoren mochten regelen.”
Twee dagen klinkt lang, maar het komt heel erg aan op teamwork hè?
“Ja. Je moet opereren als een geoliede machine. Ook vertrouwen is ontzettend belangrijk. We waren met een team van achttien mensen waarbij iedereen zijn eigen specialiteit heeft. Er waren mensen die de muziek maakten, er waren mensen die de color grading verzorgden, cameramensen. En ga zo maar door. En uiteindelijk is dat een puzzel die op de juiste manier in elkaar moet gaan vallen.”
Jullie film draagt de titel ‘Hap’ …
Het gaat over een gelauwerde regisseur die al maanden op zoek is naar de perfecte hap van een eierbal voor een eierballencommercial. Maar als hij op een ochtend de juiste hap vindt, dan weet hij niet meer wie er gehapt heeft. Dat is in een notendop waar onze film over gaat.”
Er deden 26 teams mee aan dit evenement. Gisteren werden alle films vertoond. Heb je ze allemaal gezien?
“Ja, ik heb daar bewust voor gekozen. Ik dacht, ik kan alleen onze eigen film gaan bewonderen, maar ik wil toch ook wel heel graag de andere producties zien. En dat was super leuk. Er zijn toffe dingen gemaakt en voor mij was ook duidelijk dat er een aantal hele goede concurrenten waren. Er waren teams met wat meer ervaring, maar er was ook een mevrouw die alles in haar eentje had gemaakt. Daar heb ik veel respect voor. En de producties waren heel verschillend. Er was een team dat een politiek statement had gemaakt, maar er was ook een musical te zien. Heel erg leuk.”
Had je tijdens het kijken het idee dat het deze kant op zou gaan?
“Nou. Wat ik al zeg, het is ontzettend breed. En je weet niet waar de jury naar gaat kijken. Eigenlijk is het appels met peren vergelijken. Maar persoonlijk had ik wel het idee dat we kans zouden maken. Maar er waren ook duidelijk een aantal andere kanshebbers. En dan volgt de prijsuitreiking. We dachten bijvoorbeeld dat we de award voor best use of prop wel zouden winnen. Daar waren we wel voor genomineerd, maar die prijs kregen we niet. En dan denk je, hoe gaat dit verder aflopen? Maar daarna moesten we constant het podium beklimmen. Echt geweldig.”
Zeven awards …
“Ja, en ook niet de minste. De award voor beste film, beste regie en writing, beste editing en hoofdrol en beste bijrol en filmposter. We zijn er heel blij mee.”
Hoe gaat het nu verder?
“Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Andere teams mogen vanaf nu hun film online publiceren. Dat mogen wij nog niet. Ik heb begrepen dat we volgend voorjaar mee gaan dingen naar de prijzen op een filmfestival in Los Angeles. Dat is geweldig natuurlijk. En als team. We hebben het heel erg leuk gehad, en er wordt nagedacht om hier mee door te gaan. Sowieso heb ik zelf die ambitie. Ik heb jarenlang in de commerciële sector gewerkt, maar ik wilde graag iets in de filmwereld doen. Zo in de prijzen vallen smaakt heel duidelijk naar meer.”