De oproep van de fractie van de Partij voor de Dieren om zoveel mogelijk verlichting uit te schakelen tijdens de Nacht van de Nacht kan op steun rekenen van het gemeentebestuur.
“Met de Nacht van de Nacht wordt er aandacht gevraagd van een donkere nacht, zonder een overvloed aan kunstlicht”, vertelt raadslid Bart Hekkema van de PvdD. “Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Dat kun je bijvoorbeeld goed zien aan de talloze verlichte kantoorgebouwen, snelwegen, sportterreinen, winkelreclames en straatverlichting. De keerzijden daarvan zijn energieverspilling en het veroorzaken van lichthinder voor nachtdieren en trekvogels. Ook het ritme van mensen kan erdoor verstoord worden. Wat onze fractie betreft zou het mooi zijn wanneer er vanuit Groningen ook deelgenomen wordt aan de Nacht van de Nacht. Dat we laten blijken waarde te hechten aan een donkere dacht. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld de lichten van openbare gebouwen, reclameverlichting en die van winkels en bedrijven in ieder geval voor één nacht worden gedoofd.”
Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Groen & klimaat adaptatie: “Op de vraag of het licht uit mag, jazeker. Het licht mag zeker uit. Ik wil ook benadrukken dat we het initiatief van de Nacht van de Nacht al tien jaar omarmen. Stadsbeheer zorgt er voor dat de verlichting wordt uitgezet van verschillende bruggen, de Martinitoren, de Der Aa-kerk, het provinciehuis en het stadhuis. De openbare verlichting blijft wel aan vanwege de veiligheid. We gaan met Natuur- en Milieufederaties contact zoeken om aan te geven wat wij in onze gemeente gaan doen. Als het gaat om bedrijven en ondernemers. In het verleden namen we altijd contact op met de oproep om hier aan mee te doen. Dat gaan we ook nu weer doen. Voor de rest delen wij de oproep dat het zeker in deze tijd belangrijk is, om zorgvuldig om te gaan met verlichting.”