Over een week vertrekt een chirurgisch team van het UMCG naar Suriname om daar zeven hartoperaties bij kinderen uit te voeren. Kinderhart-chirurg Ryan Accord, die samen met zijn team gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen met aangeboren hartafwijkingen, gaat naast de operaties ook kennis uitwisselen met het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo.
De zeven Surinaamse kinderen worden geholpen aan een aangeboren hartafwijking. In Suriname is geen ziekenhuisafdeling voor kinderhart-chirurgie. Sommige kinderen worden daarom naar de VS, Colombia of Nederland gestuurd voor een operatie, maar dat kan niet met ieder kind. Zij blijven dus rondlopen met aandoening, terwijl deze soms goed te behandelen is, vertelt Accord: “Sommige aangeboren hartaandoeningen opereren we hier standaard in het eersten levensjaar. We gaan daar kinderen opereren die tussen 3 en 12 jaar oud zijn, waarbij de onbehandelde aandoening in de loop der jaren vaak ernstiger is geworden.”
Accord en zijn teams wilden eigenlijk in 2020 al naar Suriname om kinderen te opereren, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Dit jaar werden de jaren van voorbereiding voor de missie weer opgepakt. De meeste operatiebenodigdheden zijn al naar Paramaribo verscheept en deze week worden de laatste voorbereidingen getroffen. Volgende week donderdag vertrekken Accord en zijn team (kinderhart-chirurgen, operatieassistenten, een kindercardioloog, een kinder-anesthesioloog en anesthesiemedewerker, een arts, een perfusionist en verpleegkundigen) naar de Surinaamse hoofdstad. De missie is duidelijk, besluit Accord: “Die is geslaagd als we horen dat alle kinderen na een geslaagde operatie uit het ziekenhuis ontslagen worden en hun leven weer oppakken.”