De 97-jarige holocaustoverlevende Albrecht Weinberg uit het Duitse Leer is dit jaar de hoofdgast tijdens de Kristallnacht Herdenking in Groningen. Dat maakte de Synagoge Groningen donderdagmiddag bekend.
De herdenking vindt op zondagmiddag 6 november in de synagoge aan de Folkingestraat en wordt, zoals gebruikelijk, voorafgegaan door en stille tocht. Die loopt dit jaar van het Harmonieplein naar de synagoge. Na de tocht geeft Weinberg geen echte ‘lezing’, maar wordt hij geïnterviewd door dr. Peter Groenewold (voormalig docent Duitslandstudies aan de RUG). Dit omdat Weiberg vanwege zijn hoge leeftijd niet goed kan zien.
De in 1925 geboren Weinberg maakte de Kristallnacht op 9 november 1938 bewust mee als dertienjarige jongen. Een jaar later werd Weinberg veroordeeld tot dwangarbeid. In 1943 werd hij met zijn broer en zus naar Auschwitz gedeporteerd, waar zijn ouders al eerder werden vermoord. Kort voor het einde van de oorlog kwam hij in Bergen-Belsen terecht, waar hij en zijn medegevangenen in april 1945 werd bevrijd. Na de oorlog emigreerde Weinberg naar New York, waar hij slager werd op Broadway. In 2011 keerde hij terug naar Duitsland en sindsdien geeft Weinberg lezingen op scholen en zet hij zich in tegen antisemitisme.
Naast de lezing van Weinberg treedt op 6 november ook het Balkankoor Turmac op en dragen leerlingen van het Werkman Stadslyceum zelfgemaakte gedichten over de Kristallnacht voor. Meelopen met de stille tocht op 6 november vanaf 14.00 uur op het Harmonieplein. De lezing bijwonen kan ook, maar daarvoor moet wel een plek worden gereserveerd. Dat kan via de website van de Synagoge Groningen.