Dinsdag rond het middaguur krijgen we een gedeeltelijke zonsverduistering te zien, waarbij de schijf van de zon voor 25% wordt bedekt. Leuk om naar te kijken, maar wees wel voorzichtig met je ogen, adviseert sterrenkundige Jeffrey Bout.
Het fenomeen start om 11 uur, het maximum is om 12 uur en eindigt om 1 uur. Volgens OOG weerman Johan Kamphuis wordt het weliswaar licht bewolkt, maar is er een goede kans dat de verduistering goed te observeren zal zijn. Het verschijnsel is zeldzaam, zo vertelt Bout. Het was vorig jaar te zien en morgen dus ook, maar daarna moet 3 jaar worden gewacht op de volgende gedeeltelijke zonsverduistering.
De maan draait een baan rond de aarde, die dan weer in een baan om de zon draait. Morgen zal de maan tussen de zon en de aarde draaien, waardoor de schaduw op de aarde zal neerkomen. Wij kijken dan dus tegen de schaduwkant van de maan, waardoor het lijkt alsof een hap uit de zon is genomen.
Hoewel het misschien aanlokkelijk is om de zonsverduistering met het blote oog te bekijken, is dat zeer af te raden. Jeffrey Bout raadt sterk aan om gebruik te maken van een eclipsbril. “Op het internet zie je ook tips voorbij komen dat je door een CD moet kijken, of door een lasbril. Maar je ogen zijn zeer belangrijk, dus daarmee lopen experimenteren is heel erg af te raden.”
Daarnaast worden dinsdag op diverse plaatsen eclipsbrillen uitgedeeld. “Je kunt kijken bij een opticien, maar morgen kun je ook terecht op het dak van het Forum Groningen. Daar is een aantal mensen van de RUG Sterrenkunde aanwezig, die eclipsbrillen uitdelen en speciale apparatuur hebben opgesteld waarmee er naar de zon gekeken kan worden. Daarnaast kun je ook vóór het Academiegebouw, bij ZONDAG in het Noorderplantsoen, of bij de Foodcourt op de Zernike Campus een gratis eclipsbrilletje ophalen”, aldus Bout, “Wat je ook kunt doen, is een zogenoemde camera obscura maken. Hiermee projecteer je een beeld van de zon op een vel papier en kun je veilig naar de zonsverduistering kijken”.
Er is momenteel veel te bekijken in de lucht, vertelt Bout. Zo zijn de planeten Jupiter en Saturnus op dit moment erg goed te zien. Jupiter is zelfs zo goed zichtbaar, dat het lijkt alsof het een heldere ster is die op het zuiden te zien is. Deze is ook erg goed te bekijken tijdens de Nacht van de Nacht, bij de sterrenkijker van de Blaauw Sterrenwacht op het Zerniketerrein. Dit wordt komende zaterdag georganiseerd, op 29 oktober. Hiervoor moet dan wel een rondleiding bij de Sterrenwacht worden geboekt, via hun website. Dan kun je ook aanschuiven bij planetariumvoorstellingen en bij de lezingen over sterrenkunde, waaronder eentje speciaal voor kinderen die door Bout zelf wordt gegeven.
Sterrenkundige Jeffrey Bout was maandagochtend te gast in de OOG Ochtendshow, om meer over de zonsverduistering en de Nacht van de Nacht te vertellen.
Het is nog geen oud en nieuw, maar de ongeregeldheden zijn al begonnen. De brandweer…
Marnix Kolder is afgelopen zomer getroffen door een herseninfarct. Dat meldt de oud-speler van onder…
Het blijft de komende dagen bewolkt en grijs. De zon laat zich niet of nauwelijks…
De achtkoppige Groningse pencak silat-ploeg heeft vier prijzen behaald op het wereldkampioenschap in Abu Dhabi.…
Een rechtbank in Amsterdam heeft een 45-jarige Stadjer veroordeeld voor oplichting. De man krijgt tot…
Op de avond van eerste kerstdag heeft een brand gewoed in een schoorsteen van een…