Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, mkb, blijven de komende tijd in onzekerheid zitten. Het kabinet kwam dinsdag met gedetailleerde plannen voor een energieplafond voor huishoudens, maar voor het mkb ontbreken deze plannen nog altijd.
“Waar we al een hele tijd om vragen is dat we duidelijkheid willen voor alle ondernemers”, reageert voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. “Dus welke bedrijven komen in aanmerking voor een energieplafond, over welk percentage van het energieverbruik hebben we het, en wat is de compensatie. Op al die vragen is nog altijd geen antwoord.” MKB-Nederland roept samen met VNO-NCW op om binnen enkele weken duidelijkheid te verschaffen.
Vanaf 1 april
Wat wel duidelijk is, is dat bakkers, slagers en andere bedrijven in het mkb die veel energie verbruiken, nog dit jaar een tegemoetkoming krijgen voor hun hoge energiekosten. Naar alle waarschijnlijkheid komt er voor deze mkb-bedrijven ook een regeling, maar deze wordt pas op 1 april volgend jaar opengesteld. Deze gaat dan wel met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 november. Het kabinet laat weten dat eerder niet haalbaar is. Voor bedrijven die in geldnood komen, wordt een oplossing bedacht.
“Vier keer over de kop gegaan”
In de gemeente Groningen zijn de zorgen bij bijvoorbeeld bakkers groot. Bakker Henk Post, van de gelijknamige bakkerij in Ten Boer, laat weten dat hij vlak voor de zomervakantie nog een nieuw energiecontract heeft af kunnen sluiten, dat echter wel vier keer over de kop is gegaan. “Ondertussen zijn ook de grondstoffen die ik gebruik duurder geworden. Dus je ontkomt er niet aan dat de producten in je winkel ook duurder worden. Ik kan niet verlies gaan draaien op mijn productie, want dan is het binnenkort gebeurd met bakkerij Henk Post”, aldus Post.
“Voorzichtig zijn met welke kosten je door berekent”
Ook bakkerij Haafs in Haren heeft de prijzen van producten wat moeten verhogen: “Daar ontkom je niet aan, waarbij we wel een deel van onze marge hebben ingeleverd. Je kunt niet alles blijven doorberekenen. Wij willen graag lekker brood verkopen. Je moet voorzichtig zijn met welke kosten je door gaat berekenen. Maar je moet ook niet kopje ten onder gaan”, aldus Wilfred Haafs.
Een 25-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot veertig maanden celstraf wegens meermalen poging tot…
Bij een aanrijding donderdagmiddag rond 13.45 uur op de westelijke ringweg zijn één of meerdere…
Woningeigenaren moeten vanaf 1 januari verplicht melden wanneer en voor hoeveel nachten hun woning aan…
De RUG staat in de Keuzegids Universiteiten 2025 op de derde plek van beste brede…
Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in november gedaald, na een aantal maanden met een…
Groningen krijgt er deze vrijdag een nieuwe weg bij: de Máximaweg. Die ligt parallel aan…