De Rijksuniversiteit Groningen doet mee aan een pilot van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf voor een korter studiejaar. Dat meldt de Universiteitskrant.
In Nederland is het academisch jaar gemiddeld negen weken langer dan bij vergelijkbare universiteiten in de Europese Unie. Een verkorting van het jaar, mogelijk van oktober tot en met mei, zou de werkdruk onder docenten, onderzoekers en studenten kunnen verminderen. Bovendien zou het onderzoekers en docenten meer tijd geven voor onderzoek en voor ontwikkeling en innovatie van het onderwijs.
Het is niet bekend hoe de proef er uit gaat zien. Welke opleidingen van de RUG meedoen, is ook nog onduidelijk. De Ukrant meldt dat, volgens RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven, de universiteit in gesprek is met vier geïnteresseerde faculteiten en wordt in november het definitieve besluit genomen.
De pilot is een reactie op een rapport waaruit bleek dat personeel en studenten worden afgemat, dat er weinig onderwijsvrije periodes zijn en dat er minder tijd is voor onderzoek. Volgens minister Dijkgraaf is momenteel de balans tussen onderzoek en onderwijzende taken zoek is. Dijkgraaf wil wel voorkomen voorkomen dat hetzelfde aantal uren college in minder weken wordt gepland.
De stichting Dierenopvangcentrum Groningen is één van de deelnemende goede doelen bij het Serieus Request…
Met het einde van het jaar in zicht is het ook tijd om naar je…
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…