Als het aan de fractie van de Partij voor de Dieren ligt wordt het tijdens de Nacht van de Nacht nog iets donkerder dan wat het normaal al wordt tijdens het initiatief.
De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties en wordt ieder jaar gehouden op de laatste zaterdag van oktober. “Met de Nacht van de Nacht wordt er aandacht gevraagd van een donkere nacht, zonder een overvloed aan kunstlicht”, vertelt raadslid Bart Hekkema van de PvdD. “Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Dat kun je bijvoorbeeld goed zien aan de talloze verlichte kantoorgebouwen, snelwegen, sportterreinen, winkelreclames en straatverlichting. De keerzijden daarvan zijn energieverspilling en het veroorzaken van lichthinder voor nachtdieren en trekvogels. Ook het ritme van mensen kan erdoor verstoord worden.”
Lichten uit
Wat de fractie betreft zou het mooi zijn wanneer er vanuit Groningen ook deelgenomen wordt aan de Nacht van de Nacht. “Dat we laten blijken waarde te hechten aan een donkere dacht. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld de lichten van openbare gebouwen, reclameverlichting en die van winkels en bedrijven in ieder geval voor één nacht worden gedoofd.”
Berlijn schakelt verlichting openbare gebouwen uit
Elders in de wereld wordt een vergelijkbare discussie gevoerd. Afgelopen zomer maakte het gemeentebestuur van Berlijn bekend dat het de verlichting uitschakelt waarmee openbare gebouwen worden uitgelicht. Dit vanwege de hoge energieprijzen. Andere Duitse steden volgden, en ook in Parijs kreeg het voorbeeld navolging door bijvoorbeeld de verlichting van de Eiffeltoren eerder uit te schakelen. Ook in Stad lieten verschillende politieke fracties weten het initiatief interessant te vinden. Andere partijen spraken echter van symboolpolitiek.