Bij de Oogvereniging regio Groningen bestaan grote zorgen rond de herinrichting van de binnenstad. De vereniging vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van blinden en slechtzienden.
Zaterdag is het de Internationale Dag van de Witte Stok. Met diverse acties in het land wordt er aandacht gevraagd voor bewustwording voor mensen met een visuele beperking die deelnemen aan het verkeer. Ook in Groningen vond er een actie plaats. “Bij de Sint Jansbrug konden mensen een slaapmasker of een simulatiebril opzetten waarmee ze konden ervaren hoe het is om als slechtziende over te steken”, vertelt Geert de Breucker van de Oogvereniging. “Dit gebeurde uiteraard onder begeleiding. Er was veel interesse, en ook verschillende politici namen deel aan de actie. Mensen lieten weten het behoorlijk eng te vinden om zonder zicht een drukke weg over te steken, waarbij je maar hoopt dat automobilisten en fietsers voor je stoppen.”
Geert de Breucker: “Aan ons is niet gedacht”
Er was ook specifiek gekozen voor de locatie bij de Sint Jansbrug. “Dit wordt door veel voetgangers met een visuele beperking als een uitdagende oversteek ervaren. Bij de herinrichting zijn niveauverschillen en zebrapadden weggevallen, en dat maakt het heel lastig.” En dat brengt De Breucker bij een groter probleem: “De herinrichting van de binnenstad is inmiddels begonnen. Het hele gebied krijgt hetzelfde hoogteniveau. Onze belangen zijn te laat in het vizier gekomen. Planologen hebben gedacht, het weghalen van niveauverschillen dat maakt het voor iedereen toegankelijker. Maar aan ons is niet gedacht.”
Repareren
De Breucker: “Op dit moment zijn we bezig om dat te repareren. We hebben duidelijk gemaakt dat er echt speciale voorzieningen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan zebrapaden of aan bepaalde noppen in tegels en reliëfstroken. Deze dag vandaag is, en dat is een cliché, een eyeopener. Wij hebben dat de raadsleden ook heel helder gemaakt.”
Wim Koks (SP): “Ambtenaren luisteren wel, maar het wordt niet goed opgepakt”
Eén van de raadsleden die aanwezig was is Wim Koks van de SP. “Ik ben in het verleden al vaker aanwezig geweest bij acties van de Oogvereniging. Deze mensen hebben een specifiek belang bij de inrichting van de openbare ruimte, en iedere keer geven ze aan, aan welke inrichtingseisen voldaan moet worden. Maar keer op keer gebeurt dat niet goed. De ambtenaren luisteren wel, de onderlinge relaties zijn ook goed, maar het wordt niet goed opgepakt. Mensen in een rolstoel hebben andere belangen dan mensen die visueel beperkt zijn. Ik vind dat zij beter bediend zouden moeten worden.”
Reliëf-lijntje
Koks presenteert een aantal voorbeelden: “Je kent vast wel die stoeptegels met ribbels die bijvoorbeeld bij treinstations zijn te vinden. Die tegels geven heel duidelijk aan waar je bent. Bij de Schouwburg zijn deze tegels vervangen door tegels waar een ribbelig lijntje op is aangelegd. Dat slijt heel snel, waardoor we als gemeente daar ieder jaar reparatiewerkzaamheden zullen moeten verrichten. En daar komt bij dat het reliëf-lijntje lastiger te voelen is dan de noppen die je op andere plekken hebt. Met zebrapaden idem dito. Die worden op sommige plekken weggehaald en komen niet terug.”
“Conflicterende belangen”
Dat de binnenstad hetzelfde hoogteniveau krijgt snapt Koks wel: “We hebben te maken met conflicterende belangen. We willen dat de stad toegankelijk is, en daar passen niveauverschillen niet bij. Dat is ook heel prettig voor mensen in een rolstoel. Maar voor mensen die slechtziend of blind zijn is het heel erg vervelend. Ik ga hier sowieso mee aan de slag en ik heb ook een boodschap voor de Oogvereniging. Als je wel gehoord wordt, maar er wordt te weinig met je inbreng gedaan, stuur dan een mailtje naar de gemeenteraad.”
Justine Jones (GroenLinks): “Het was enger dan ik dacht”
Justine Jones is raadslid voor GroenLinks: “Vanmiddag kregen we de keuze of we het oversteken wilden ervaren als iemand die een oogziekte heeft of volledig blind is. Ik heb voor het laatste gekozen en ik moet je bekennen dat ik het enger vond dan ik had gedacht. Van tevoren heb je een beetje een beeld, maar helemaal inleven is lastig. Daarom denk ik ook dat dit een hele goede actie is. Eigenlijk zou iedereen hier aan moeten deelnemen, omdat die bewustwording heel belangrijk is.”
“Kijken of er voldoende maatregelen zijn genomen”
Dat het moeilijk is wil Jones graag illustreren: “Als je geen zicht hebt ben je extra gespitst op geluid. Op de plek waar we overstaken stonden ook wat mensen te praten. Pas dan merk je hoe vervelend dat is, hoeveel invloed dat heeft.” Op de opmerking dat de belangen van de Oogvereniging onvoldoende zijn meegenomen in het herinrichtingsproces rond de binnenstad reageert Jones: “Het terugdringen van de auto is een goede zaak. Er komt voldoende ruimte voor voetgangers, en daar is iedereen bij gebaat. Wel zullen we moeten kijken naar andere gebruikers en of er voldoende maatregelen zijn genomen. Daar ben ik benieuwd naar. En ook waar we nog maatregelen kunnen treffen voor deze groep.”
“Fabriek die tegels met randen en noppen maakt bestaat niet meer”
Daarbij loopt men ook op tegen beperkingen: “Je kunt zeggen, we plaatsen wat stoeptegels met randen en noppen die je bij treinstations vindt. Dat gaat dus niet. Want de fabriek die zulke tegels maakt bestaat niet meer. Een oplossing is om een soort stickers op te plakken maar daarvan zegt de Oogvereniging dat het suboptimaal is. Dus we zullen moeten kijken wat er mogelijk is, wat we kunnen doen.”
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…
De zachtere temperaturen blijven nog even bij ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis begint donderdag mild,…