“Als sportvereniging dansen we een lastige dans, waarbij de miljoenen van het kabinet erg welkom zijn”

nieuws

Het kabinet komt met een noodfonds van zes miljoen euro voor amateursportverenigingen die veel energiekosten hebben. Sportclubs in de gemeente Groningen laten weten daar blij mee te zijn.

“Mijn eerste reactie is dat dit heel positief is”, vertelt voorzitter Arjan Leijssenaar van voetbalvereniging Garmerwolde en Omsteken, VV GEO. “Het is belangrijk dat er een vangnet komt voor sportverenigingen. Dat ontbreekt nu namelijk. Aan de andere kant moeten we ons wel afvragen of maatschappelijk gezien alles opgevangen moet worden door de overheid. Hier in Garmerwolde vinden we het toch wel belangrijk dat we onze eigen boontjes doppen, maar dat is de laatste tijd niet makkelijk.”

Arjan Leijssenaar (VV GEO): “Verwarming lager en zo kort mogelijk douchen”
Want de inflatie raakt de voetbalvereniging op verschillende manieren. “De vlag wappert hier nog, maar inmiddels is die wel bijna halfstok. Niet om melodramatisch te doen, maar de energiekosten raken ons flink. We hebben onze leden opgeroepen om lampen niet onnodig te laten branden, de temperatuur in de kantine is een graad naar beneden gebracht en we hebben gevraagd om zo kort mogelijk te douchen. Ondertussen hebben we een variabel energiecontract. We proberen zoveel mogelijk onze leden te ontzien. Maar de vraag is of dat dit volledig gaat lukken.”

“We verhogen het liefst de contributie niet”
Leijssenaar noemt het ingewikkeld: “Het is een lastige dans. Als je de contributie verhoogd jaag je leden misschien weg. Want thuis wordt ook alles duurder: de boodschappen, de zorgverzekering, en ga zo maar door. Onze leden willen we niet wegjagen, maar wat ik zeg, wellicht dat de contributie verhoogd moet worden. Dat het duurder wordt merken we ook heel duidelijk in onze kantine. De inkoopprijs van de producten die we verkopen loopt ook op. De prijzen hebben we nu tot juli volgend jaar vastgezet. Het liefst sleutelen we ook helemaal niet aan de prijzen. Het zijn voor ons inkomsten, en we vinden het belangrijk dat leden er wat kunnen drinken. Het is een belangrijk onderdeel van de sociale functie die we tegelijkertijd hebben.”

“Zonnepanelen op de kleedkamers”
In Garmerwolde zijn ze aan het nadenken hoe het verder moet. “Een paar jaar geleden zijn onze lichtmasten al vervangen door led-lampen. Dat klinkt mooi, en er wordt daardoor flink bespaard, maar het kost nog altijd een flinke duit. Daarnaast willen we zonnepanelen op onze kleedkamers leggen. Energieneutraal kunnen werken zou het mooiste zijn, maar ons gebouw is niet op en top geïsoleerd. Om dat te doen moet er veel werk verzet worden, en het zal ook het nodige kosten. Maar feit is dat we wel iets moeten doen. Als vereniging hebben we een reserve, en daar kunnen we ook wel een jaartje op teren, maar de schatkist is niet oneindig.”

“Lichte groei in het aantal leden”
Toch zijn er ook lichtpuntjes. “Het risico is dat door de huidige crisis ook leden afhaken. Dat zien wij niet. Sterker nog, we zien een lichte groei. Met name bij de jongeren en junioren. We hebben op dit moment 125 leden. Bij de senioren loopt het wel wat achter, en we hebben de hoop dat de komende tijd ook binnen deze groep wat nieuwe leden zich aan ons gaan binden.”

Gerben van der Hoek (SV TEO): “Indirect merken we de zorgen”
Gerben van der Hoek is voorzitter van sportvereniging Ten Post en omstreken, SV TEO. “Wij horen de zorgen ook over de stijgende energieprijzen. Wij hebben het geluk dat we niet een eigen gebouw hebben, maar dat we voor het omkleden en douchen gebruik maken van het dorpshuis. Maar indirect werkt het wel door. Als het dorpshuis meer kosten kwijt is aan elektriciteit en aardgas, dan heeft dat ook effecten op ons. Dat is iets wat we in de gaten moeten houden, waar we heel scherp op moeten zijn.”

“Fijn dat de sportverenigingen nu gezien worden”
Dat er door het kabinet een noodfonds komt noemt Van der Hoek prettig: “Langere tijd ging het alleen om bedrijven, industrie en particulieren. De sport werd niet genoemd. Terwijl sportverenigingen ook grootverbruikers zijn in elektriciteit en gas. Wij hebben bijvoorbeeld op ons veld lichtmasten staan met led-verlichting. Tijdens de donkere dagen is die verlichting nodig, en ondanks dat het led is, neemt het best wel wat. Maar het staat in geen verhouding tot de gasprijzen die nu berekend worden.”

“We hebben een belangrijke rol, maar het moet wel betaalbaar blijven”
“Want je kunt zelf ook bedenken dat als de gasprijzen omhoog gaan, dat ook de tarieven omhoog gaan. Ik weet niet precies hoe het kabinet dit geld wil gaan verdelen, maar het is een enorme bak met geld, en het is heel goed dat hier aan gedacht wordt. Het voortbestaan van sportverenigingen is belangrijk. We willen met elkaar dat we gezond en fit zijn. Als sportvereniging hebben we daar een belangrijke rol in. Maar het moet allemaal wel betaalbaar blijven: voor de vereniging, maar ook voor de leden.”