Boterhammenbar: “Vooral focus op minima, maar er is ook een toestroom uit andere doelgroepen”

nieuws
Foto: -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ via Pixabay

Een boterhammenbar op alle scholen in de gemeente zodat kinderen met een volle maag aan hun schooldag kunnen beginnen. Een motie om dit mogelijk te maken kreeg woensdag geen meerderheid in de gemeenteraad. Toch laat raadslid Yaneth Menger van Stadspartij 100% voor Groningen het er niet bij zitten.

Hoi Yaneth! Vandaag is het de Internationale dag van de rechten van het Kind. In deze rechten staat bijvoorbeeld dat kinderen recht hebben op goed eten …
“De situatie is de afgelopen maanden nogal veranderd. Mensen met een middeninkomen konden tot een paar maanden geleden nog prima in hun behoeftes voorzien. Maar mij bereiken signalen dat steeds meer gezinnen in de gemeente, waarbij er gewoon mooie middeninkomens verdiend worden, dat zij vanwege de inflatie niet meer rond kunnen komen. Dat mag niet ten koste gaan van de kinderen in deze gezinnen, waardoor zij bijvoorbeeld zonder ontbijt naar school moeten. Daar maak ik mij zorgen over. Het is goed om dit op deze belangrijke dag nog eens te benadrukken.”

Toch kreeg je voorstel om een ontbijt op alle scholen mogelijk te maken geen meerderheid …
“Ik heb in de aanloop naar de raadsvergadering met verschillende wethouders contact gehad. Er wordt dan gezegd dat een schoolontbijt al op zestien scholen in de gemeente wordt aangeboden. En ik val over het woordje ‘al’. Dat suggereert dat het de gemeente ontslaat van elke andere verplichting. Mijn oproep zou zijn om het te verbreden, om het op alle scholen aan te bieden.”

Waarom is dat zo belangrijk?
“Men richt zich nu specifiek op de minima. De zestien scholen staan veelal in de wijken waar veel minimagezinnen wonen. En ja, het is daar absoluut nodig. Maar het water staat andere mensen ook tot aan de lippen. De inflatie heeft een groep mensen in gevaar gebracht waar wij op dit moment geen weet van hebben. Het is een groep die wij niet kennen, omdat ze niet bekend zijn met de weg naar de hulpinstanties. Daarnaast kan er sprake zijn van schaamte en het gevoel dat men zelf de boontjes wel kan doppen.”

En jij wilt de problematiek voor zijn …
“Ja. Als we aan de voorkant nu actie ondernemen, dan hoeven we over een half jaar niet te constateren dat de problemen veel groter zijn. Want dan loop je achter de feiten aan. Waarbij er dan vermoedelijk al gezondheidsrisico’s gelopen zijn.”

Ik moet even denken aan de woorden die meneer Koks van de SP afgelopen woensdag sprak. Hij vertelde dat gezond voedsel duur is, waardoor gezinnen die minder te makken hebben drijven op ongezond voedsel …
“Dat is waarom ik ook pleit voor een gezond ontbijt op de scholen. Als je als kind bijvoorbeeld veel suikers binnenkrijgt, dat toch wel een synoniem is voor ongezond voedsel, dan doet dat iets met je gedrag. Ik kan me voorstellen dat het niet prettig is om als leraar of lerares elke dag les te moeten geven aan een klas met daarin verschillende stuiterballen. Met een goede en gezonde boterham bevorder je dus ook het gedrag. Alles staat in verbinding tot elkaar.”

Hoe gaat het nu verder?
“Ik laat het er niet bij zitten. En ik hoop echt dat we de ogen bij de coalitiepartijen kunnen openen dat het belangrijk is dat we ons gaan richten op alle kinderen. En begrijp me goed. Ik kan me voorstellen dat sommige scholen hier niet op zitten te wachten. Omdat het misschien niet nodig is. Dat is prima. Die boterhammen kunnen dan misschien via de voedselbank een goede plek krijgen. Maar in ieder geval dat we wel als gemeente ons best doen om zoveel mogelijk kinderen te helpen. Ook kinderen uit gezinnen die op dit moment nog helemaal niet op onze radar staan. En daar blijf ik mij voor inzetten. De komende tijd volgen er meer debatten op dit vlak, en ik zal mij dan zeker laten horen.”