Geen coffeeshops meer op zichtbare plekken in de binnenstad, drugshonden bij festivals en een achterdeur voor drugscriminelen. Het CDA in Groningen ziet met deze plannen oplossingen om het relatief hoge drugsgebruik in de gemeente tegen te gaan.
Het CDA komt met de voorstelling, naar aanleiding van het gemeentelijke drugsonderzoek wat begin vorige maand naar buiten kwam. Daaruit blijkt dat in Groningen sprake is van fors cocaïnegebruik. Ook was de hoeveelheid cannabis in het rioolwater hoger dan in alle andere gemeten gemeenten en werden er veel resten van 3- en 4-MMC gevonden.
“Wat we zien is dat het gesprek over drugs is veranderd en het gebruik verder is genormaliseerd. Wat het CDA betreft, benadrukt het rioolwateronderzoek nog maar eens dat het echt tijd is om het tij te keren,” aldus CDA-raadslid Etkin Armut.
Het CDA wil hier iets aan doen. De partij presenteerde vrijdagmiddag drie initiatiefvoorstellen aan de gemeenteraad, die drugs in de gemeente harder moet gaan aanpakken.
Allereerst komt het CDA met een zogenaamd ‘uitwijkbeleid’. De partij wil coffeeshops uit het reguliere straatbeeld halen in de binnenstad, door de bedrijven op termijn geen vergunning meer te geven voor een plek in het straatbeeld.
Volgens het CDA wordt softdrugs vaak gezien als ‘opstapje’ richting andere, zwaardere middelen. Daar moet de binnenstad geen reclame voor maken, zo stelt Armut: “Zoals tabakswaren tegenwoordig niet meer in het zicht liggen in de supermarkten en bijbehorende sluikreclame hierdoor wordt tegengegaan, willen wij door het minder zichtbaar plaatsen van coffeeshops de begindrempel verhogen.”
Drugsgebruik tijdens festivals kan volgens het CDA ‘effectief’ worden bestreden’. Bezoekers van Groningse festivals moeten, als het aan de Christendemocraten ligt, voorafgaand de mogelijkheid krijgen om hun drugs weg te gooien. Doen ze dat niet, dan moeten drugshonden de festivalbezoekers die drugs bij zich hebben voor de ingang uit de rij plukken.
Als derde komt het CDA met een plan om mensen die de stap uit het criminele milieu willen zetten, te gaan helpen. Daarvoor moet er een speciaal ‘uitwegteam’ komen, die (drugs)criminelen gaat begeleiden naar ervaringsdeskundigen en andere instanties.
“We vinden het belangrijk dat bijvoorbeeld jonge mensen die in de drugscriminaliteit zijn beland, de kans krijgen om hier weer uit te komen”, vervolgt Armut. “Vaak blijkt dit heel lastig en soms zelfs gevaarlijk. Wij willen daarom een team opzetten dat hierbij kan helpen.”
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…
De zachtere temperaturen blijven nog even bij ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis begint donderdag mild,…