Het kabinet gaat structureel meer geld investeren in bibliotheken. Directeur Dirk Nijdam van Forum Groningen noemt het een belangrijke ontwikkeling.
“In de basis is dit een heel goed idee”, vertelt Nijdam. “Het geeft aan dat de overheid de bibliotheken tot de basisinfrastructuur rekent. En het is ook terecht. Bibliotheken zijn allang niet meer de plek waar je alleen boeken kunt lenen. Ook in het sociale domein hebben ze een belangrijke rol. Er worden computercursussen gegeven, mensen worden er geholpen met bijvoorbeeld DigiD. In een bibliotheek wordt een heel breed spectrum bediend, het is een basisbehoefte.”
Toekomstgerichte bibliotheekvoorziening
Staatssecretaris Gunay Uslu (D66) van Cultuur en Media maakte vrijdag bekend dat er extra geld in openbare bibliotheken wordt gestoken. Komend jaar gaat het om een geldbedrag van 29,7 miljoen euro, vanaf 2025 gaat het om een structureel bedrag van 58,7 miljoen euro. Volgens Uslu hebben bibliotheken te lang geen aandacht gekregen. In de Tweede Kamer bestaan al jaren zorgen over het toenemend aantal sluitingen van buurtbibliotheken en daarom heeft het vierde kabinet Rutte in het regeerakkoord al afgesproken dat er gestreefd moet worden naar een “toekomstgerichte bibliotheekvoorziening” in elke gemeente.
Dirk Nijdam: “Coronaperiode heeft aangetoond hoe belangrijk een bibliotheek is”
Nijdam is het daar mee eens: “De coronaperiode heeft veel slechts gebracht, maar het heeft ook laten zien dat de bibliotheek een plek is die er toe doet. Het was echt een ding toen besloten werd dat bibliotheken tijdens de lockdown dicht moesten. Juist de coronaperiode gaf ook aan hoe belangrijk de locatie is. Voor jou en mij is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om je coronatoegangsbewijs te installeren op je telefoon. Maar voor miljoenen mensen is dat heel ingewikkeld. De bibliotheek is de plek waar je dan hulp kunt krijgen.”
“Verruimen van openingstijden”
Hoe het geld precies besteed gaat worden is nog onbekend. “Als het aan mij zou liggen dan zijn er twee punten waar ik de aandacht op wil vestigen. Enerzijds is dat de kwaliteit van boeken op scholen. Dat er op scholen geen afdankertjes zijn te vinden waar de laatste bladzijde uit mist, maar dat er een goede kwaliteit is te vinden. Daarnaast zou ik willen pleiten om locaties open te houden. Bibliotheken zijn in de basis niet super rendabel. Dus het open houden van locaties en het eventueel verruimen van de openingstijden zou een pre zijn. Hoe ruimer, hoe beter. Neem Forum Groningen op de Nieuwe Markt. Dat is elke dag open. Mensen hoeven niet te zoeken naar openingstijden. Dat verdienen andere vestigingen ook. Met dit nieuws kan de vlag uit.”
“Veel bibliotheken zijn verdwenen”
En Nijdam kijkt ook verder: “We hebben niet alleen de stad, maar ook de provincie. De afgelopen jaren zijn veel bibliotheken verdwenen. Ik hoop dat met dit het geld, dat het mogelijk wordt dat bibliotheken weer terug komen naar de dorpen. Dat er voor iedereen op loopafstand weer een bibliotheek beschikbaar zal zijn. Dat is belangrijk. Voor het lenen van boeken, maar ook voor dat hele spectrum dat er achter hangt. Veel mensen hebben problemen met begrijpelijk lezen. Een brief van de overheid is voor heel veel mensen best lastig. Hoe mooi is het dan dat ze naar een plek kunnen waar ze hulp kunnen krijgen?”