Fractievoorzitter Jalt de Haan van de Groningse CDA-fractie heeft zaterdagmiddag gepleit voor een energiecompensatie voor studenten. De Haan deed dit op het landelijke partijcongres.
Het landelijke congres wordt gehouden in Nijkerk. Op het congres gaat het onder andere over de stikstofaanpak van het kabinet en wat dit voor de agrarische sector betekent. Daarnaast hebben politici uit het hele land de mogelijkheid om zelf onderwerpen op tafel te leggen. De Haan deed dit met een resolutie waarbij later op de dag zal blijken of deze op een meerderheid kan rekenen.
Wethouder Eelco Eikenaar (SP): “Je loopt tegen een muur aan”
De Haan volgt daarmee de oproep van wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede. Afgelopen woensdag werd er in de gemeenteraad een amendement van de fractie van Student & Stad besproken die opriep om in het noodpakket, dat door het gemeentebestuur is opgetuigd vanwege het koopkrachtverlies en de inflatie, ook geld te reserveren voor een energietoeslag voor studenten. Dat voorstel werd weggestemd. Eikenaar: “Het College heeft een pakket voorgesteld waarbij het uitgangspunt simpel is. Het moet uitvoerbaar zijn en er moet op snelle wijze geld bij de mensen gebracht worden die het nodig hebben. Alle overwegingen begrijp ik. Het amendement van meneer Bosch gaat over 7,1 miljoen euro. Dat is 1.300 euro voor 5.400 studenten. Studenten zullen dat niet laten liggen, waardoor er meer aanvragen zullen binnenkomen. Je kunt dan zeggen, we gaan het alleen aan studenten geven die een energiecontract hebben. Maar dat maakt de uitvoering weer heel ingewikkeld. Welke vorm je ook kiest, je loopt tegen een muur aan. Behalve als er meer middelen komen, en dat zijn we niet van plan.”
Landelijk blijven strijden
Fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA voegde er aan toe dat er niet meer gesleuteld moet worden. “Met het pakket lossen we niet alle problemen op. We hebben nu een afgewogen pakket op tafel liggen, daar moeten we niet meer aan sleutelen.” Ook de CDA-fractie steunde het voorstel van Student & Stad niet. Jalt de Haan: “We moeten keuzes maken in schaarste. We moeten onze hoop vestigen op de rechter en het Rijk. Keuzes zijn niet altijd rechtvaardig, het is kiezen tussen kwaden. De vraag die op tafel ligt is hoe we het algemeen belang dienen. Hoe gaan we om met de gemeentelijke financiën? Wie ondersteunen we wel, en wie niet? Op dit moment verwijzen we studenten door naar de bijzondere bijstand. Als de schade maximaal is gaan we ze nog een beetje helpen. Wat zijn rechtvaardige keuzes?”
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat het belangrijk is om landelijk te blijven strijden om een energiecompensatie voor studenten vanuit Den Haag mogelijk te maken.
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…