Een 20-jarige man uit de gemeente Tynaarlo gaat, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, vijf jaar achter de tralies voor grootschalige oplichting en diefstal via het het internet. De jongeman werd anderhalf jaar geleden op heterdaad betrapt in een blokhut in het Stadspark.
De jonge Drent stond donderdagmiddag in het beklaagdenbankje in de rechtbank in Assen, samen met een medeverdacht: een minderjarige jongen uit Groningen. Deze jongen gaat, als het aan het OM ligt, negentig dagen (44 dagen voorwaardelijk) in jeugddetentie. Ook moet deze jonge Stadjer vijftig uur onbetaald gaan werken voor zijn betrokkenheid bij de grootschalige oplichtingspraktijken. Twee andere medeverdachten staan vrijdag voor de rechter.
De hoofdverdachte uit Drenthe kijkt aan tegen een strafdossier van twaalf kantjes van het OM. De jongeman zou op grote schaal, gedurende een lange periode, tientallen mensen voor ruim 100.000 euro hebben opgelicht of bestolen. Het OM legt de jonge Drent computervredebreuk, diefstal, oplichting, het voorhanden hebben van illegale software, witwassen, het bezitten van persoonsgegevens en het hebben van een gaspistool ten laste.
Betrapt in blokhut in Stadspark
De jonge cyberboef kwam in het vizier bij politie en justitie na aangifte door een telecombedrijf. De Drent probeerde in te breken in de computersystemen van de provider en mobiel telefoonnummers te koppelen aan een andere simkaart. De online inbraak bleek te herleiden naar het ouderlijk huis van de verdachte. De naam van de jongeman uit de gemeente Tynaarlo dook vervolgens ook op in een cybercrime-onderzoek van de Haagse politie. De verdachte had via een telegramaccount contact over software, waarmee fraude kan worden gepleegd.
Die software zou de jongen hebben gebruikt om slachtoffers ervan te overtuigen dat hij bij een bank, de Belastingdienst, incassobureaus of deurwaarderskantoren werkte. Door de veelal oudere slachtoffers vervolgens te overtuigen om pincodes en andere benodigde gegevens af te staan, beroofde hij hen van duizenden euro’s.
Halverwege juli vorig jaar liep de jonge Drent echter tegen de lamp. De 20-jarige verdachte werd op heterdaad betrapt in een blokhut in het Stadspark, terwijl hij zich voordeed als medewerker van de Rabobank.
VWO’er als volwassene berecht
Het OM wil de verdachte veroordelen via het volwassenenrecht, ondanks het feit dat de destijds achttienjarige verdachte ten tijde van zijn aanhouding in de zesde klas van het VWO zat. Het OM neemt het de verdachte met name kwalijk dat hij geen berouw toonde tegen zijn oudere, vaak kwetsbare slachtoffers: “Hij is zich bewust van hun kwetsbaarheid, maar dat lijkt hem eerder te motiveren dan dat het hem stopt. Je zou het een digitale woningoverval kunnen noemen. En dat niet een keer, maar tientallen keren. Hij vond zichzelf cool en de slachtoffers stom. Hij ging gericht en berekenend te werk en trok zich van niemand wat aan.”
Inmiddels lijkt de verdachte op andere gedachten te zijn gekomen, zo stelt het OM. “De verdachte heeft contact gezocht met slachtoffers, om ruimhartig alle ingediende schadevergoedingsverzoeken voorafgaand aan de zitting te betalen. Ook is hij bereid excuses te maken richting de slachtoffers. Mogelijk is het een teken van een voorzichtige ontwikkeling in zijn denk- en belevingswereld.”