Afgelopen maand vertrok een twaalfkoppig medisch team van het UMCG naar Suriname. Het doel van de missie was om daar zeven kinderen met een aangeboren hartafwijking te opereren. Volgens kinderhartchirurg dokter Ryan Accord is de missie zeer geslaagd.
Het vak van kinderchirurgie is een zeer specialistisch vak, waarbij in Nederland tussen de 10 en 12 chirurgen zijn die alle kinderhartpatiënten behandelen. In Suriname zijn te weinig patiënten om zo’n specialistische zorg zelfstandig te kunnen opzetten, volgens dr. Accord. Zij zijn daarom afhankelijk van missies of uitzendingen vanuit het buitenland om deze zorg te bieden.
Ongeveer 3 jaar geleden, nog voor de Covid epidemie toesloeg, kwam het verzoek van een ziekenhuis in Suriname of men vanuit Groningen zouden willen bijdragen. Covid en personeelstekorten in de zorg heeft wel vertraging gezorgd, maar dat was niet de enige reden dat het drie jaar duurde voordat de missie tot stand kwam. Er waren ook veel zaken die voorbereid moesten worden. Volgens dr. Accord moesten allerlei benodigdheden worden ingevlogen, zoals de instrumenten en spullen, medicijnen, sets voor de hart-long machine en nog veel meer. Daarnaast moesten vooraf de patiënten worden geselecteerd en werd samen met het lokale team gecontroleerd of alle onderzoeken in orde zijn. Ook hier is flink wat tijd in gaan zitten, zegt dr. Accord.
Er waren in eerste instantie zeven patiënten geselecteerd, maar één van hen bleek niet op dit moment geholpen te kunnen worden. Deze patiënt is doorgeschoven naar een missie die vanuit het kindercardiologenteam uit Leiden zal worden verzorgd. De andere zes patiënten zijn geopereerd en de meesten zijn zelfs al weer naar huis, aldus dr. Accord. Vanuit de specialisten daar worden dagelijks updates doorgegeven, zodat het team in Groningen de patiënten goed kan blijven volgen en begeleiden. Vanuit Suriname is men erg blij met de bijdrage die de Groninger chirurgen hebben kunnen leveren.
De voorzitter van het UMCG is ook naar Suriname gegaan om met de directrice daar te bekijken wat men voor elkaar kan betekenen, zo vertelt dr. Accord. Hierbij werd het voornemen uitgesproken om in ieder geval dit vaker te doen en tussen missies door ook extra begeleiding en trainingen te verzorgen vanuit Groningen. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat ook in de toekomst kinderen met hartproblemen geholpen kunnen worden.
Dokter Ryan Accord was dinsdagochtend telefonisch te gast in de OOG Ochtendshow om over deze missie te vertellen.
Komende avond trekken naar het oosten winterse buien weg gevolgd door enkele opklaringen. Na middernacht…
Het KNMI heeft tot vrijdagochtend code oranje afgegeven voor de hele provincie vanwege gladheid en…
Door flinke vertragingen donderdagavond op de A28 en de A7 richting Hoogezand, leidt dit ook…
Het gedeelte van de Turfsingel tussen de W.A. Scholtenstraat en de Bloemstraat is van maandag…
Een skateboard, Playmobil of een leuk kinderboek: bij de speciale Sinterklaasmarkt voor de members van…
Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…