Lezing over weidevogels in Vinkhuizen: “Willen we de grutto redden dan zijn keuzes nodig”

nieuws
Foto: Thijs Glastra

In Vinkhuizen vindt komende woensdagavond een lezing plaats over het weidevogelbeheer in en rond Stad. De lezing wordt gegeven door Avifauna en Het Groninger Landschap.

Met de weidevogels gaat het niet goed in Nederland. Het weidevogelbeheer is een halve eeuw geleden bedacht om iconische weidevogels als de grutto en de kievit van de ondergang te redden. Ondanks dat er miljoenen euro’s ingepompt zijn, zijn de resultaten summier. De grutto, in 2015 verkozen tot nationale vogel, staat zelfs op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten.

Bloemenrijke weilanden zijn veranderd in groene woestijnen
Oorzaak van de afname van het aantal weidevogels is de intensieve landbouw. Door deze vorm van landbouw verandert de leefomgeving van de weidevogel en is er steeds minder voedsel te vinden. Weidevogels hebben behoefte aan de dekking van hoog kruidenrijk grasland, waar voldoende insecten te vinden zijn die als voedsel kunnen dienen. De monocultuur van eiwitrijk gras dat intensief bemaaid wordt, berooft de weidevogels in snel tempo van hun leefgebied. Kruiden, bloemen en daarmee insecten komen hier niet of nauwelijks meer voor. Het kunstmatig laag houden van het waterpeil en het gebruik van landbouwgiffen komen daar nog eens bij. De kruiden- en bloemenrijke weilanden die Nederland kende zijn veranderd in ‘groene woestijnen’, waar weidevogels geen enkele kans meer maken.

Keuzes nodig
Avifauna en Het Groninger Landschap gaan woensdagavond uitleggen dat als we de grutto’s en andere weidevogels willen redden, er keuzes gemaakt moeten worden. Het gaat dan om keuzes in het beheer, waarbij het beheer van predatoren één van die keuzes is. Avifauna gaat tijdens de lezing vertellen over het gebied de Onnerpolder. Het Groninger Landschap richt zich op het Reitdiepgebied.

De lezing in ’t Vinkhuys begint woensdagavond om 20.00 uur. De toegang is gratis.