Rond de Dorpskerk in Haren vindt dit weekend het foodfestival Culinair Haren plaats. Daphne de Haan van Ondernemend Haren is tevreden over het verloop.
Hoi Daphne! Als Ondernemend Haren zijn jullie bezig om Haren op de kaart te zetten. Hoe belangrijk is dit evenement?
“Heel belangrijk. Het is een mooie en laagdrempelige manier om te laten zien wat culinair Haren te bieden heeft. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om zich te presenteren waarbij mensen met hen in de kunde kunnen komen.”
Gisteren was de eerste dag. Hoe is dat gegaan?
“Klopt. Het foodfestival was gisteren van 16.00 tot 23.00 uur en het was een super drukke eerste dag. Veel mensen die even langs kwamen om een kijke te komen nemen. Ook vandaag, zaterdag, is het van 16.00 tot 23.00 uur. Ik ben heel benieuwd wat de avond ons gaat brengen, maar tot nog toe kunnen we spreken van een heel geslaagd evenement.”
Hoe ziet het festival er uit?
“We hebben kraampjes opgebouwd rond de kerk. Verschillende Harense bedrijven presenteren zich er. Aan welke producten moet je dan denken? Er is bijvoorbeeld wijn, hotdogs, kaas, burgers, er is een koffie- en poffertjeskraam, er is bier, er zijn borrelhapjes, maar ook een snackbar en een bistro presenteren zich er. Het is eigenlijk heel breed.”
En er is niet alleen eten en drinken hè?
“Je doelt nu waarschijnlijk op gisteravond toen er ook een fitness-demonstratie werd gegeven, haha. Maar dat klopt. Vandaag is die demonstratie er niet, maar zo hebben we vandaag bijvoorbeeld wel live-muziek, er is een clown en ook is er een draaimolen, zodat ook de kinderen zich op een leuke manier kunnen vermaken.”
Nu viel ons op de redactie op dat heel veel steden en dorpen bekend staan om een lekkernij. De Groningerkoek bijvoorbeeld, de Friese dúmkes, de Drentse bol of de Bossche Bol. Waarom heeft Haren dat niet?
“Dat is een goede vraag. We hebben natuurlijk wel het Harenaartje, een taartje. Maar of dat breed bekend is? Misschien is je vraag ook wel een mooie aangelegenheid om iets te gaan ontwikkelen. Een lekkernij waar als mensen de tanden inzetten, dat ze dan gelijk aan Haren denken. Voor de promotie van het dorp is dat misschien wel heel goed, haha.”
Luister hier naar het interview dat Daphne de Haan gaf in het radioprogramma Haren Doet: