Categorieën: Nieuws

Veel belangstelling voor grote verkooptentoonstelling Biotoop: “Kachel kan er niet van branden”

De grote verkooptentoonstelling in de Biotoop heeft de afgelopen dagen honderden mensen getrokken. Maar volgens Marja Hagenauw van de organisatie valt de verkoop een beetje tegen.

Hoi Marja! Honderden bezoekers …
“Ja! We zijn ontzettend blij met de vele mensen die ons hebben weten te vinden. Donderdag was de eerste dag van de grote verkooptentoonstelling, en ’s middags vanaf 13.00 uur, toen we opengingen, stonden gelijk de eerste mensen voor de deur te wachten. Dat is daarna niet gestopt. Er was een constante aanloop. En dat is natuurlijk super.”

Hoe verklaar je dat?
“Ik denk dat het enerzijds met de reputatie te maken heeft. Veel mensen kennen de Biotoop. We hebben ook jaarlijks een open dag en die wordt altijd goed bezocht. Zo’n verkooptentoonstelling is voor mensen een gelegenheid om weer even binnen te kijken, om te kijken wat hier allemaal gebeurd. Vergis je niet, mensen zijn daar heel erg nieuwsgierig naar. Ze horen de verhalen over de Biotoop en willen dat graag eens met eigen ogen aanschouwen.”

Deze grote verkooptentoonstelling is eigenlijk tot stand gekomen om door verkoop van kunst het pand de komende maanden warm te houden …
“Klopt. Hoewel de basis van deze verkooptentoonstelling drie jaar geleden al is gelegd. Ik opperde toen bij een collega dat het misschien heel erg leuk zou zijn om een expositie te creëren. Ondanks de positieve geluiden is dat nooit concreet geworden. Onlangs is het idee nieuw leven ingeblazen. Waarbij we de koppeling hebben gemaakt met de inflatie en de stijgende energieprijzen. Het is een groot pand dat verwarmd moet worden, en om deze winter door te komen leek het ons een goed idee om kunst te verkopen om daarmee de kachel brandende te houden. Om door verkoop dus inkomsten te genereren.”

Was iedereen gelijk enthousiast?
“Ja, absoluut. Voor je beeld. Er woont een flink aantal mensen in de Biotoop. De jongste is 0 jaar oud en de oudste is in de zeventig. Er wonen mensen die een fulltime baan hebben, die gepensioneerd zijn maar ook studenten vind je hier. Het is heel erg gemêleerd. Onder hen ook 150 kunstenaars. Ik ben één van die kunstenaars en samen hebben we de koppen bij elkaar gestoken, hebben we materialen bij elkaar verzameld om dit te organiseren.”

De verkooptentoonstelling vond plaats in gebouw F …
“In de kelder van dat gebouw inderdaad. Daar had ik van tevoren wel mijn bedenkingen bij. Een hele tijd geleden vonden daar de BioTapes plaats. Een avond waarbij bandjes en singer-songwriters optraden. Het was een hele donkere en lage ruimte, dus ik zag dat in eerste instantie helemaal niet zitten. Hoe maak je daar nu een mooie expositieruimte van? Maar doordat iedereen keihard gewerkt heeft, en er extra verlichting is aangebracht, is er iets heel moois gerealiseerd. Het zag er echt tof uit.”

En dan nu de hamvraag: kan de kachel deze winter blijven branden?
“Om heel eerlijk te zijn. De verkoop valt tegen. Er zijn veel bezoekers geweest, maar er is weinig verkocht. Persoonlijk heb ik wel wat kleine kunstwerken kunnen verkopen, maar ook bij collega’s hoor ik de geluiden dat het toch wel wat tegenvalt.”

Nu is de gemiddelde Nederlander een twijfelaar. Eerst kijken, dan er een nachtje over slapen. Wellicht dat er de komende dagen nog veel verkocht gaat worden?
“Dat zou heel goed kunnen. We hebben heel veel visitekaartjes uitgedeeld waardoor het voor eventuele geïnteresseerden makkelijk is om contact op te nemen. En wat je zegt klopt wel. Tijdens de coronacrisis is er flink gespaard. Nu kunnen er weer leuke dingen worden gedaan, maar hebben we te maken met een energiecrisis waardoor de mensen veel meer aan het nadenken zijn of ze iets wel of niet moeten doen. Dat zal de komende dagen gaan blijken.”

Je klinkt enthousiast. Dit krijgt een vervolg?
“Die kans is heel groot. We hebben een heel leuk weekend gehad. Ook het concept dat je samen als kunstenaars van de Biotoop ergens de schouders onder zet werkt heel plezierig. Je leert elkaar veel beter kennen. Dat smaakt inderdaad naar meer. Dus de kans is groot dat we in de toekomst vaker van zulke exposities zullen organiseren.”

Verslaggever Johannes Rienks maakte een reportage over de verkooptentoonstelling:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

6 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

9 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

10 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

10 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

12 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

13 uur geleden