De Groninger Biljart Club, GBC, heeft maandag 29 november uit handen van locoburgemeester Inge Jongman (ChristenUnie) de Koninklijke erepenning gekregen vanwege het 125 jarig bestaan. Voorzitter Jos Snoek van GBC is in zijn nopjes.
Hoi Jos! Een biljartvereniging die 125 jaar bestaat …
“Ja, dat is een hele tijd hè? Wij zijn ook de oudste biljartvereniging van het land. Op zondag en maandag hadden we een feestprogramma, waarbij we op zondag wedstrijden hadden, en gisteren hadden we in sociëteit De Harmonie aan de Kreupelstraat in Stad onze clubavond. De locoburgemeester kwam ons verrassen met de erepenning. Dat was overigens geen verrassing. Ik was een aantal dagen eerder geïnformeerd dat dit zou gaan gebeuren. Maar dat maakt het niet minder leuk”
Hoe blij zijn jullie?
“Dit is verschrikkelijk mooi. We hebben er gisteren ook een mooie avond van gemaakt. Zo was er speciaal voor de gelegenheid champagne aanwezig. De erepenning heeft inmiddels ook een plekje gekregen. We hebben een prijzenkast, met daarin een lauwerkrans uit het begin van de vorige eeuw. Daarbinnen heeft de erepenning een plek gekregen, en ook de oorkonde, die er bij hoort, heeft daar een plek gekregen.”
Hoe gaat het met jullie als club?
“Op zich gaat het goed. Maar we zien wel een vergrijzing in onze club. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 76 jaar. Waar we begin vorige eeuw nog vierhonderd leden hadden, hebben we er nu 38. Dus nieuwe en jonge leden zouden van harte welkom zijn bij ons. Dat we vergrijzen blijkt ook wel uit onze administratie, want ons jongste lid is in de vijftig.”
Hoe is dat te verklaren?
“Kijk maar om je heen. Als je vroeger een café binnen stapte dan stond daar een biljart. Heel veel mensen hebben goed leren biljarten tijdens hun studententijd. Maar die tijd is veranderd. En er is een legio redenen aan te voeren die daar mee te maken hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de ruimte die een biljart inneemt. De huur van een pand is duur, dus in plaats van een biljart zetten kroegeigenaren er liever wat stoeltjes en tafeltjes neer. Kijk ook naar de kosten. Om te kunnen biljarten moet een biljart verwarmd worden. Ik heb me laten vertellen dat het elektriciteitsverbruik van één biljart gelijk staat aan een gemiddeld huishouden. Je hebt het over grote bedragen.”
Doe je daarmee een oproep aan kroegeigenaren?
“Nee. Het verdienmodel is gewoon veranderd. En ook het tijdsbeeld. Om het hoofd boven water te houden moet je slim je ruimte gebruiken. Een biljart hoort daar op dit moment niet bij. En die ontwikkeling zien we al veel langer. Jongeren hebben op een gegeven moment er voor gekozen om het snookeren en het poolen boven het kroegbiljarten te stellen. Tegenwoordig heeft men Netflix en een tablet. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die hier mee samen hangen.”
Terwijl het wel een hele mooie sport is …
“Dat is het zeker. Wat ik al zei, op maandagavond hebben we onze clubavond in de sociëteit. Dat zijn hele mooie avonden. Mochten mensen nieuwsgierig zijn, dan zijn ze ook van harte welkom om eens bij ons langs te komen. Men kan daarvoor via de mail contact met mij opnemen. Er is de mogelijkheid om drie avonden mee te biljarten, en dan maken we de beslissing of het over en weer potentie heeft.”
Dus iedereen is welkom, ook twintigers en veertigers?
“Absoluut. Maar ik twijfel of het iets voor twintigers is. Wat ik al zei, de gemiddelde leeftijd ligt bij ons behoorlijk hoog. Ik vraag mij af of je als jongere het bij ons naar je zin gaat hebben. Maar als je in de vijftig bent, dan zou het prima kunnen. Van harte welkom!”