RUG stelt bijzonder hoogleraar Brede Welvaart en Kansen(on)gelijkheid aan

nieuws
Foto: Henri Vos voor Rijksuniversiteit Groningen

Met steun van CMO STAMM stelt de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen per 1 maart Aleid Brouwer aan als bijzonder hoogleraar Brede Welvaart en Kansen(on)gelijkheid.

Dat maakte de universiteit donderdagmiddag bekend. Brouwer gaat haar nieuwe functie combineren met haar werk als onderzoeker bij CMO STAMM (kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe) en haar twee eigen onderzoeksbureaus.

Brouwers nieuwe functie als hoogleraar moet gaan zorgen voor kruisbestuiving tussen verdiepende wetenschappelijke kennis over Brede Welvaart en Kansengelijkheid of (en ongelijkheid). Brede welvaart omschrijft Brouwer als een ‘andere manier van kijken naar de samenleving’. Denk aan vraagstukken als: hoe schoon de lucht is die we inademen, hoe gezond we zijn, hoe veilig we ons voelen en hoeveel vertrouwen we in de overheid hebben.

Brouwer richt zich als economisch geograaf op welvaart en regionale ongelijkheid in combinatie met ondernemerschap, scholing en circulariteit. “Door de combinatie van wetenschappelijk beleidsgericht onderzoek hoop ik direct een bijdrage te leveren aan de verbetering van de sociaal economische omstandigheden in de regio”, aldus Brouwer.