Dankzij een nieuw algoritme, mede ontwikkeld door onderzoekers van het UMCG, hoeft er in de toekomst geen bloed meer geprikt worden bij kinderen met een vermoeden van allergieën als astma, eczeem of hooikoorts. De onderzoekers ontwikkelden een speciaal stukje software met kunstmatige intelligentie, waardoor slechts een stokje in de neus voldoende zal zijn.
Het AI-algoritme doet dit op basis van DNA uit neuscellen. De onderzoekers stelden vast dat drie plekken in het DNA in de neuscellen bepalend waren voor het ontwikkelen van een allergische zieke. Deze plekken in het DNA houden ook verband hebben met een ontstekingsreactie in deze neuscellen. Het ontwikkelde algoritme kan op basis van daarvan een risicoscore voor een allergische aandoening berekenen, waardoor een arts direct een diagnose kan stellen.
Dat betekent dat bloedprikken voor een allergietest in de toekomst misschien verleden tijd is. Nu worden er nog verschillende methodes gebruikt om de allergie vast te stellen. Bij astma is dat bijvoorbeeld een longfunctietest bij oudere kinderen. Bij jongere kinderen moet de arts alleen afgaan op symptomen als kortademigheid en een piepend geluid. Bij andere allergieën als hooikoorts wordt er ook vaak een bloedtest of huidtest gedaan. Erg vervelend voor de jonge patiënten, dus de UMCG-onderzoekers willen in de toekomst een test gaan ontwikkelen met een neusswab (bekend van de coronatest).
De rechtszaak tegen oud-burgemeester Koen Schuiling, die eerder stopgezet werd vanwege een gebrek aan juridische…
De gemeente ziet geen aanleiding om de slimme verkeerslichten uit te schakelen. Volgens wethouder Philip…
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) begint vanaf september met het aanbieden van de volledige nieuwe bachelor…
De gemeente Groningen wil de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) graag voortzetten, maar zegt dat een gebrek…
In Groningen gingen woensdagochtend veel fietsers onderuit door gladheid. Dat kwam onder meer omdat er…
De rechtszaak tegen oud-burgemeester Koen Schuiling is woensdagmiddag stopgezet. De rechtbank in Zwolle, waar de…