De bouwer van de stikstoffabriek bij Zuidbroek, het bedrijf Air Products, heeft het contract met onderaannemer Ballast Nedam dit weekend opgezegd. Dat meldt de Gasunie, die de opdrachtgever is van het project.
De Gasunie laat in een reactie weten de gang van zaken te betreuren en roept als opdrachtgever de partijen op om voor een nette afronding te zorgen. “We blijven ons maximaal inzetten voor een spoedige oplevering van een goedwerkende stikstofinstallatie”, meldt de Gasunie. “We blijven erop toezien dat Air Products op korte termijn met een geschikt nieuw plan komt om de laatste werkzaamheden bij Zuidbroek goed af te ronden.”
Fabriek is nagenoeg klaar
De stikstoffabriek is nagenoeg voltooid. Air Products heeft de Gasunie toezegd om halverwege januari met een plan te komen om met nieuwe en bestaande aannemers de afrondende werkzaamheden te kunnen voltooien. Gasunie heeft de bouw van de fabriek in de winter van 2018 uitbesteed aan Air Prodcuts. Dit is een grote, internationale speler, die gespecialiseerd is in dergelijke projecten. De uitbesteding vond plaats op basis van een zogenaamd EPC-contract. Dit contract bevat alle werkzaamheden om tot een werkende installatie te komen. Om de fabriek te bouwen werd Ballast Nedam aangetrokken.
“Geen gevolgen voor gaswinning”
“De nieuw ontstane situatie heeft geen gevolgen voor de gaswinning uit het Groningenveld. Mede door import van LNG en lagere gasverbruik kan dit worden opgevangen.” De fabriek had in april vorig jaar al klaar moeten zijn. De Gasunie kan niet zeggen hoeveel extra vertraging de oplevering oploopt doordat er vroegtijdig afscheid is genomen van de onderaannemer.
Stikstoffabriek
De bedoeling is dat er in de fabriek stikstof wordt toegevoegd aan hoogcalorisch gas zodat het geschikt is om gebruikt te worden in het Nederlandse gasnetwerk. Nederlandse cv-ketels en gasfornuizen werken op laagcalorisch gas. De bouw van de fabriek heeft ongeveer vijfhonderd miljoen euro gekost.