De Groningse winkelstraten staan er goed voor. Dat zegt voorzitter Eric Bos van de Groningen City Club (GCC). Bos reageert daarmee desgevraagd op cijfers van marktonderzoeker Locatus.
Locatus liet maandag weten dat de leegstand van winkels in het afgelopen jaar in Nederland is afgenomen en dat we met 6 procent leegstand terug zijn op het niveau van 2011. Bos: “Het is allereerst heel belangrijk om deze cijfers goed te nuanceren. Drie jaar geleden sloeg Locatus nog alarm. De leegstand zou enorm toe gaan nemen. Eind 2022 zou twintig procent van de Groningse winkels leeg staan. De opkomst van de webshops en de coronacrisis hebben ook echt wel wat betekend. Binnensteden zijn langere tijd dicht geweest. Maar in Groningen is er ook heel adequaat gehandeld.”
“We zitten nog niet op het aantal bezoekers dat we voor de coronacrisis hadden”
Bos legt uit: “We zijn in Groningen op een hele andere manier naar de binnenstad gaan kijken. In plaats van een place to buy zijn we naar een place to be gegaan. In plaats van naar verschillende winkels te gaan kopen mensen tegenwoordig gericht. Daar hebben we op ingezet, waarbij we dit gericht kopen zo aantrekkelijk mogelijk willen maken. Door ook genoeg horeca aan te bieden waar een lunch genuttigd kan worden, om Forum Groningen te bezoeken en om een film in een bioscoop te bekijken. Op dat vlak heeft Groningen het goed voor elkaar. Hoe we er op dit moment voor staan? Bijna een jaar geleden kwamen we uit een lockdown. Op dit moment zitten we qua aantal bezoekers nog niet op het niveau van voor corona. Maar het gaat wel de goede kant op.”
“Groningen heeft een compacte binnenstad”
Dat de leegstand in de Nederlandse winkelstraten is afgenomen komt ook omdat panden een andere bestemming hebben gekregen. “Voormalige winkelpanden hebben een woonbestemming of een andere functie gekregen. In Groningen is dat niet gebeurd. De gemeente verzet zich daar ook fel tegen. Het is ook minder noodzakelijk omdat Groningen een compacte binnenstad heeft. Het is misschien wel interessant om een vergelijking te maken met Eindhoven. Deze Brabantse stad is qua inwoneraantal ongeveer gelijk aan ons maar heeft een twee keer zo grote binnenstad. De leegstand is daar afgenomen vanwege een functiewijziging. In Groningen is het aantal panden met een winkelbestemming op peil gebleven. De leegstand ligt nu rond de 3,8 procent. En dat is logisch. Er wordt wel eens een pand verbouwd, en er wordt wel eens gewisseld van eigenaar.”
“Modewinkels hebben een herstel laten zien”
De coronacrisis zorgde voor veel onzekerheid: “Als je kijkt naar het winkelaanbod in Groningen dan bestaat het grootste deel uit modewinkels. Winkels die juist tijdens de coronacrisis de deur op slot moesten houden. Lange tijd was de vraag of deze winkels zich zouden gaan herstellen. En dat doet het. Het afgelopen jaar heeft een herstel laten zien. Mensen hebben veel thuisgewerkt en hadden minder kleding nodig. De afgelopen twaalf maanden hebben ze achterstallige inkopen gedaan. Want men wil toch weer in nette kleding naar kantoor.”
“Stationsgebied bij de binnenstad betrekken”
Toch is het belangrijk om niet achterover te gaan leunen. “Vernieuwing is belangrijk. En ik wil dan ook zeker de eigenheid van de Groninger winkels benoemen: Lutje Lokaal. Zulke speciaalzaken maken een stad uniek en aantrekkelijk waardoor mensen juist naar Groningen komen. En er zijn ook hele mooie ontwikkelingen gaande. De aanpak van de binnenstad, de Grote Markt als huiskamer, maar ook het stationsgebied. Als je dit gebied bij het centrum betrekt, en je zet de vergroening door, dan ontstaat de perfecte verblijfplaats. Ik ben er heilig van overtuigd dat als je meer vergroening toepast dat dan nog meer mensen Groningen in hun hart gaan sluiten.”
“Een adder onder het gras”
Maar Bos wil ook benadrukken dat we waakzaam moeten zijn. “Het afgelopen jaar hebben we gezien dat veranderingen in de wereld grote gevolgen hebben. Winkeliers hebben te maken met hoge energieprijzen waardoor de prijzen van hun waren zullen stijgen. Hoe gaat dat aflopen en hoe gaat daar op gereageerd worden? Daarnaast zitten we nu in een tijd waarbij ontvangen coronasteun terugbetaald moet worden. Dat in combinatie met de stijgende kosten, is wel een adder onder het gras in dit verhaal.”
Hulppakket
Qua stijgende energieprijzen probeert de GCC ook te helpen waar dat kan. “Vorig jaar hebben we een hulppakket opgetuigd. En dat gaat heel goed. Zo ondersteunen we op dit moment ongeveer 125 winkeliers bij een digitaliseringsproject waarbij we hen helpen om via sociale media zichtbaarder te worden en hoe ze een webshop in kunnen richten. Daarnaast zijn we een voucherregeling aan het optuigen waarbij bedrijven zich kunnen laten adviseren en aan kunnen geven hoe zij geholpen kunnen worden en welke ondersteuning ze nodig hebben. VNO-NCW, MKB-Nederland, de bedrijvenverenigingen en de gemeente Groningen dragen hier hun steentje aan bij.”
Dinsdagochtend gingen de Promotiedagen in Martiniplaza weer van start. Hier komen ondernemers uit het noorden…
Een 22-jarige man uit Groningen wordt verdacht van ernstige mishandeling en poging tot doodslag van…
De Groningse afdelingen van de JOVD en de Jonge Socialisten zijn het politiek gezien op…
In het programma NOS Gronings gas: toen, nu, straks duikt Winfried Baijens begin december in…
Terra MBO in Groningen heeft sinds afgelopen vrijdag een nieuwe Nederlands Kampioen binnen de gelederen.…
Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…