De politierechter in Groningen heeft een huisarts uit Haren vrijgesproken van het bewust afleggen van een verkeerde verklaring rond het overlijden van een 96-jarige vrouw uit Groningen.
Het OM had een werkstraf 40 uur geëist tegen de huisarts, omdat ze een ‘natuurlijk overlijden’ had neergeschreven in de overlijdensverklaring. Dat terwijl er wel degelijke aanwijzingen zouden zijn geweest dat de vrouw zelfmoord had gepleegd door een gifstof in te nemen, zo stelde het OM twee weken geleden.
De vrouw overleed plotseling op 18 augustus 2020, in het bijzijn van haar kleindochter. Zij verklaarde dat de vrouw een flesje met de vloeistof had ingekomen. De hulpdiensten arriveerden, maar de vrouw had een verklaring waarin stond dat zij niet gereanimeerd wilde worden. De huisarts hoorde het verhaal van de kleindochter aan, maar besloot een verklaring van natuurlijk overlijden te zullen afgeven om de familie nader onderzoek te besparen.
Rechter ziet probleem, maar spreekt arts toch vrij
De rechter vindt ook dat de arts twijfel had moeten hebben over de doodsoorzaak en eigenlijk een lijkschouwer in had moeten schakelen. Maar de letter van de wet laat echter ruimte aan artsen om, dit geval, tot een andere conclusie te komen, zo stelt de rechter: “Hoewel geconcludeerd kan worden dat de resultaten van het toxicologisch onderzoek en het aanvullend verslag van de GGD-arts het vermoeden versterken dat sprake is van een niet-natuurlijk overlijden en daarmee niet van uitdroging en zelfverwaarlozing, staat niet onomstotelijk vast dat geen sprake is van een natuurlijke doodsoorzaak.” Daarom spreekt de rechter de arts vrij, vanwege gebrek aan bewijs voor een valse verklaring van de arts.