Ruim negentig procent van de hulpverleners maakte vorig jaar agressie of geweld mee tijdens het uitoefenen van zijn of haar werkzaamheden. In de gemeente Groningen raakten in het afgelopen jaar zeker twee agenten gewond.
De cijfers zijn afkomstig uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau. De cijfers werden vrijdagavond gepresenteerd in het radioprogramma. Om een beeld te krijgen van de situatie is er in de afgelopen periode gesproken met duizend hulpverleners uit het hele land. Daaruit blijkt dat 92 procent te maken kreeg met agressie of geweld. Bijna zestig procent had hier maandelijks, elke week of dagelijks mee te maken. Slechts 11 procent heeft aangifte gedaan.
Hinderlijk filmen met een camera
Bij agressie en geweld gaat het bijvoorbeeld om verwensingen en bedreigingen maar ook schoppen, slaan, spugen en hinderlijk filmen met een camera. Beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg heeft in de afgelopen periode onder honderden ambulancemedewerkers gepeild wat zij zoal mee maken. Uit die resultaten blijkt dat ongeveer twee op de drie ambulancemedewerkers in 2022 met één of meer geweldsincidenten te maken kreeg.
Jozef Israëlsplein
Het aantal incidenten waarbij hulpverleners het moeten ontgelden neemt sinds 2017 gestaag toe. Lokale cijfers zijn niet bekend. Wel blijkt uit een inventarisatie dat ook in de gemeente Groningen sprake is van agressie en geweld jegens hulpverleners. Zo raakte op Oudejaarsavond een agent gewond op het Jozef Israëlsplein nadat er vlakbij hem vuurwerk ontplofte. Afgelopen zomer raakte een agent gewond in Ten Boer. Een vrouw verbleef op een locatie waar zij niet mocht komen. Toen de agenten haar van het terrein af wilden begeleiden, stak ze met een voorwerp op één van de agenten in.