De combinatie van een krokante buitenlaag, een mantel van ragout en natuurlijk een gekookt ei in het midden is onder Groningers al jaren ongekend populair. Maar waar komt de eierbal eigenlijk vandaan en hoe is de snack zo verankerd geraakt in de Groningse cultuur?
“Waarom de eierbal zo’n begrip in onze stad is? Ik denk niet dat je daar een eenduidig antwoord op kan geven”, vertelt Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom. “Omdat het uniek, lekker en gewoon typisch Gronings is, is het echt uitgegroeid tot een ‘cultbal’.”
Nadat het Brabantse worstenbroodje op de culinaire immateriële erfgoedlijst geplaatst werd, zag het Genootschap Ambachtelijke Grunneger Aaierbal reden genoeg om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk lukte dit in 2017.
Maar wie nou echt de eerste eierbalmaker van Groningen was, blijft een raadsel. “Ik denk ook niet dat je daar achter kan komen”, zegt Dineke Koning van cafetaria Koning. “Maar het zou wel zo kunnen zijn dat Koning één van de eerste was.”
GroenLinks en de Partij voor de Dieren maken zich zorgen over de natuur, de dieren…
Op het parkeerterrein aan de Oldehof in Haren staat, na zes weken zonder mogelijkheid om…
In Corpus den Hoorn worden dit jaar achttien nieuwe sociale huurwoningen gebouwd aan de Rode…
In de Groningse wijk Helpman-Noord worden dit jaar vijftig sociale huurwoningen gebouwd aan de Jullensstraat.…
Traditiegetrouw wordt tijdens het Bevrijdingsfestival het Vrijheidsvuur ontstoken. Dit jaar wordt dat gedaan door Pascal…
De bouw van de nieuwe basisschool aan de Dobbestraat in Woltersum loopt een jaar vertraging…