Websites UMCG weer grotendeels bereikbaar na DDoS-aanval

nieuws
Foto via UMCG

De websites van het UMCG zijn sinds maandagavond weer grotendeels beschikbaar. Sinds afgelopen zaterdag heeft het ziekenhuis te maken met een DDoS-aanval waardoor de websites slecht of helemaal niet bereikbaar waren.

“Het overgrote deel van de UMCG-website is weer gewoon toegankelijk voor bezoekers”, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. “Enkele onderdelen zijn nog niet volledig beschikbaar, maar we verwachten dat wel ook die onderdelen weer snel op orde hebben. Collega’s van de ICT-afdeling hebben samen met de leverancier van de servers hard gewerkt om de gevolgen van de DDoS-aanval op te lossen. Dat is vanavond gelukt door een extra ‘verdedigingslinie’ in te bouwen.”

Werk van een pro-Russische hackersgroep
Volgens het UMCG is de DDoS-aanval nog volop gaande, maar de websites kunnen de aanvallen met de verdedigingslinie afwenden. De DDoS-aanval is naar alle waarschijnlijkheid het werk van de pro-Russische hackersgroep Killnet. Dat is de conclusie van Z-CERT, een instantie rond cybersecurity die actief is in de zorg. De aanval had alleen effect op de bereikbaarheid van de websites van het ziekenhuis. De website met de medische dossiers van UMCG-patiënten is volgens het ziekenhuis niet aangetast.

DDoS-aanval
Een DDoS-aanval, Distributed Denial of Service, is een soort cyberaanval waarbij een website of server wordt overspoeld met veel verkeer van verschillende bronnen, waardoor de website of server niet meer toegankelijk is voor reguliere gebruikers. De aanvallen worden uitgevoerd door middel van een botnet, dat bestaat uit geïnfecteerde computers die onbedoeld de aanval uitvoeren. Het doel van een DDoS-aanval is vaak om een website of server te laten crashen, of om commerciële of politieke doelen te bereiken.

Verslaggever Daniëlle Rademaker sprak maandag met woordvoerder Janneke Kruse van het UMCG: