Wie maandag over de Vismarkt loopt, waant zich een klein beetje in het oorlogsgebied in Oekraïne. Op het marktplein staat een kapotgeschoten ambulance uit de regio Charkiv, als symbool voor de verschrikkingen die artsen, reddingswerkers, eerstehulpverleners en burgers doorstaan. Daarmee herdenkt de Stichting Zeilen Van Vrijheid dat het een jaar geleden is dat Rusland haar buurland binnenviel.
De reizende tentoonstelling, genaamd Tour De Ambulance, is afgelopen weekend van start gegaan in Leidschendam. Bezoekers kunnen bij de ambulance de slachtoffers van oorlogsmisdaden in het oorlogsgebied herdenken en een gesprek aangaan met het team van Zeilen van Vrijheid. Deze organisatie helpt in het gebied door ambulances, brandweerwagens, hulpvoertuigen, fietsen en medische en humanitaire hulpgoederen naar Oekraïne te sturen.
Volgens Veronika Mutsei, voorzitter van Zeilen van Vrijheid, is de ambulance een ‘krachtige herinnering aan de tol die de oorlog eist van gemeenschappen en individuen’: “De tentoongestelde ambulance staat symbool voor de verhalen van velen: artsen, reddingswerkers, eerstehulpverleners en burgers die het slachtoffer werden van de oorlogsmisdaden van Rusland. Het staat ook voor de verschrikkingen die worden doorstaan door degenen die overleven. Zij krijgen te maken met de voortdurende vernietiging van infrastructuur die nodig is om waardig te leven.”
Na Groningen doet de tentoonstelling tot en met 1 maart nog een tiental andere steden in Nederland aan. De route wordt afgesloten bij het internationale gerechtshof in Den Haag.