Na twee jaar wikken en wegen heeft brandweer nieuw bluspak: “Met het rode wijken we af, maar we wilden het beste”

nieuws
Foto: Martin Nuver - 112groningen.nl

De Groningse brandweerlieden worden de komende tijd in een nieuw bluspak gestoken. Met de rode kleding wijkt men af van het landelijke beeld. Volgens regionaal commandant Roelf Knoop wilde men voor het beste gaan.

Hoi Roelf! Zojuist hebben de vrijwilligers van de post in Finsterwolde hun nieuwe kleding gekregen. De komende tijd volgen de andere posten. Zijn jullie blij?
“Ja, we zijn echt hartstikke blij. De afgelopen jaren hebben we gezocht naar een goed en nieuw pak dat als vervanging moet dienen van de zwarte bluspakken. En die zoektocht verliep best wel heel erg lastig. We hadden te maken met een aanbesteding die vast liep, waardoor we uiteindelijk een nieuwe aanbesteding op moest starten. Maar als ik kijk wat het geworden is, dan ben ik heel blij. Het is een mooi pak, dat goed beschermd en ook fijn draagt.”

Wat is het voordeel van het nieuwe pak in vergelijking met de oude kleding?
“Het bluspak waar we het over hebben is het persoonlijk beschermingsmiddel van een brandweerman of -vrouw. Als er een melding binnen komt dan snelt men zich daar de kazerne, waar vervolgens dit pak wordt aangetrokken. Daarmee wil ik zeggen dat het pak veiligheid moet bieden bij elke situatie. Als je een brandend huis in gaat moet het bescherming bieden. Maar behalve bij hele hoge temperaturen moet het ook beschermen tegen koudte. Ook het draagcomfort is belangrijk. Het moet fijn te dragen zijn. Al deze aspecten kunnen we goed combineren in de nieuwe pakken.”

Tekst gaat verder onder de foto:


Pieter Timmer (l) van het korps Finsterwolde kreeg het eerste bluspak overhandigd van regionaal commandant Roelf Knoop. Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl

Je vertelde dat het aanvankelijk mis liep qua aanbesteding. Hoeveel tijd heeft het gekost?
“We hebben het over ongeveer twee jaar. Bij de eerste aanbesteding zijn we vastgelopen. We konden niet dat vinden wat we zochten. Als je zoiets oppakt, dan spreek je over een Europese aanbesteding. Maar het bracht niet wat we wilden. We hebben daarop de eerste ronde stop moeten zetten. Vervolgens zijn we verder na gaan denken. Want hoe gaan we onze wens op de markt zetten. Hoe kunnen we dat beter doen. Uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd, waarbij we afgelopen jaar geplaagd werden omdat het moeilijk was om stoffen te leveren. En nu zijn we begonnen met de uitrol.”

Nu gaan jullie rode bluskleding dragen. Een kleur die tegenwoordig niet meer gebruikt wordt in Nederland. Wijken jullie daarmee niet heel erg af?
“Wij wijken af inderdaad. Maar dit is het beste pak. Onze zoektocht had als eis dat we het beste pak op tafel zouden krijgen. Je hebt het over iets heel belangrijks. Dit bluspak moet onze mensen beschermen in extreme omstandigheden. Voor hen wil je het beste. Daar hebben we voor gekozen. En of we daarmee afwijken? Nou ja, misschien volgt de rest van Nederland wel, en blijken we over een jaar trendsetter te zijn.”

Je had het over zwarte bluskleding, maar sinds een aantal jaren gebruiken jullie ook kaki-bluskleding …
“Klopt. Wat we nu doen is dat we afscheid nemen van de zwarte kleding. Dat is kleding die al heel erg oud is. Sommige bluspakken waren al in gebruik voor de regionalisering van 2014, toen we nog gemeentelijke brandweerkorpsen hadden. En dat zie je ook. Hier in Finsterwolde is de oude kleding ingezameld, en je ziet dat het aan vervanging toe is. De striping is bijvoorbeeld beschadigd. Het beschermt niet goed meer. Het was echt af, en daarom hebben we nieuwe kleding aangeschaft. De kaki-kleding blijft, waarbij dit het tweede uitrukpak wordt, en het rode als eerste zal worden gebruikt.”

Moet er ook geoefend worden met de nieuwe kleding?
“Dat is in principe niet nodig. De kleding is vergelijkbaar met wat we al hadden. Wel moet het even goed op de persoon worden afgesteld, zodat het allemaal goed past. Maar we hoeven er niet aan te wennen.”