Na Nijmegen is Amsterdam de tweede grote stad in Nederland waar de rechter zich nadrukkelijk uitspreekt tegen het uitsluiten van studenten voor een eenmalige energietoeslag.
Ook in de hoofdstad stapte een student naar de rechter om zijn afwijzing voor energietoeslag aan te vechten. De rechter in Amsterdam vindt dat de gemeente Amsterdam ten onrechte studenten als gehele groep uitsluit van de categoriale eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeente moet nu binnen zes weken opnieuw een beslissing nemen op het bezwaar van de student.
Amsterdam vindt dat studenten als groep niet vergelijkbaar zijn met andere groepen minima. Maar de rechter die maandagmiddag uitspraak deed in het kort geding ziet dat anders. Ook jongeren van 21 jaar en ouder die aan het begin van hun loopbaan staan (en een salaris van net boven het minimumloon krijgen) moeten recht hebben op de toeslag. De rechtbank vindt dan ook dat er sprake is van ongelijke behandeling.
Ook Groningen sluit studenten tot nu toe uit van de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro. Volgens wethouder Eikenaar is er, hoewel de gemeente Groningen de studenten wel wil compenseren, simpelweg geen geld en menskracht om ook studenten energietoeslag te geven zolang het Rijk niet met extra geld over de brug komt.
Dat is geen goed argument, zo stelt de Amsterdamse rechter: “De feitelijke onderbouwing dat de uitvoering praktisch niet haalbaar is, ontbreekt. Daarbij komt dat ook als differentiatie extra werk en kosten met zich mee brengt, nog de vraag is of dit meer belastend is dan de behandeling van aanvragen voor individuele bijzondere bijstand.”
Net als Groningen biedt Amsterdam wel individuele bijzondere bijstand aan voor studenten die door hoge energiekosten in het nauw komen. Dat is volgens de rechter ‘geen redelijk alternatief’ “Er is sprake van andere, strengere voorwaarden dan de voorwaarden die gelden voor de categoriale bijzondere bijstand”, aldus de rechtbank.
Of de uitspraak in Amsterdam een voorbode is voor Groningen, blijft vooralsnog de vraag. Rechtenstudent Mitchel Siemensma uit Groningen besloot begin januari ook een proces te starten tegen de gemeente Groningen, nadat hij bij de bestuursrechter bot ving. Dit proces loopt nog en het is niet duidelijk wanneer de rechtbank zijn zaak behandelt.
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…
De zachtere temperaturen blijven nog even bij ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis begint donderdag mild,…