Een vreemde situatie tekende zich donderdagochtend af in de rechtbank aan het Guyotplein. Tijdens de inhoudelijke behandeling van een bijzonder heftige moordzaak uit Appingedam, dwong een rechter de uit Noordhorn afkomstige rechtbanktekenaar Heleen van den Broek om haar werk aan de tekening van de verdachte te onderbreken en op een andere plek te gaan zitten.
Daardoor maakte de rechter het Van den Broek onmogelijk om het gezicht van de verdachte, die een straf van tien jaar cel en TBS tegen zich hoorde eisen omdat hij zijn ex-vriendin met een bijl om het leven zou hebben bracht, in de tekening te verbeelden. Dat deed de rechter, nadat de advocaat van de verdachte daarop aandrong.
Hoewel het niet voor het eerst is dat een rechter ingrijpt bij het maken van rechtbanktekeningen (de rechter heeft de bevoegdheid in specifieke gevallen wel, zo blijkt uit de Persrichtlijn van de Nederlandse rechtbanken), zorgde de beslissing van donderdagochtend voor verbazing. Niet alleen bij collega-tekenaars en journalisten, maar ook zeker bij Van den Broek, die haar frustraties dezelfde middag nog uitte op haar Instagram-pagina.
Een bericht gedeeld door Heleen van den Broek (@krebh)
Volgens DvhN greep de rechter in, omdat de advocate van de verdachte aandrong op het ‘autheursrecht’ van haar cliënt. De raadsvrouw betoogde dat haar cliënt (die zijn daad in een staat van psychose zou hebben gepleegd) kwetsbaar zou zijn en daarom eigenlijk niet in beeld mocht komen. De rechter stelde daarop dat de tekeningen van Van den Broek ‘fotorealistisch’ genoeg waren en daarmee eigenlijk dienen als ‘foto’.
Dat zorgde voor frustratie bij Van den Broek. “Er bestaat zoiets als persvrijheid met speciale regels voor de rechtszaal; geen foto’s, alleen tekeningen”, schrijft de Noordhornse tekenaar op Instagram. “Ik moest helemaal opnieuw beginnen.”
Van den Broek stelt daarop dat psychoses geen reden kunnen zijn om in te grijpen in de gebruikelijke gang van zaken in de rechtbank: “Psychosen zijn lelijke dingen die mensen lelijke dingen laten doen. Ik weet, ik heb ze ooit zelf gehad na de geboorte van mijn dochter. Maar ik had geen bijl en mijn ex-partner leeft nog. Als je lijdt aan psychiatrische stoornissen, heb je nog een lange weg te gaan. (..) Het onder ogen zien, op de meest lelijke manier, is de enige manier om opnieuw te leren leven. Het maakt deel uit van wie je voor altijd bent. Mijn tekening had deze man kunnen helpen ermee om te gaan.”
De Staringstraat in de De Wijert-Noord krijgt een grondige herinrichting met meer groen en ruimte…
Het kan de Groningers die deze ochtend de deur uit moesten niet zijn ontgaan: de…
Wethouder Rik van Niejenhuis nam afgelopen vrijdag, samen met zijn dochter Ella, het eerste exemplaar…
Vijf raadsfracties in de Groninger gemeenteraad zijn bezorgd over het jeugdzorgbeleid van de gemeente. De…
FC Groningen-speler Thom van Bergen heeft zijn eerste doelpunt voor Jong Oranje gemaakt. In een…
Dinsdag zijn er eerst perioden met (lichte) regen en mogelijk ook wat smeltende sneeuw. De…