“Stakingen openbaar vervoer hadden niet slechter gekund, komende week zijn er tentamens”

Voor volgende week zijn er stakingen aangekondigd in het openbaar vervoer. Van maandag tot en met vrijdag wordt het werk neergelegd in de cao openbaar vervoer, waar 11.000 mensen in werkzaam zijn. Studentenorganisaties in Groningen maken zich zorgen.

“De timing had niet slechter gekund. Voor komende week staan er tentamens op het programma. Niet voor alle opleidingen, maar wel voor een groot deel.” Aan het woord is Bas van Dijk. Hij is van de Hanze Studentenbelangen Vereniging, HSV. “Andere studenten hebben juist volgende week de start van hun stage, of kunnen volgende week een tentamen herkansen. Dus dit is gewoon heel vervelend omdat we verwachten dat volgende week niet iedereen kan komen. Daarom vragen we ook om compensatie en om een duidelijke communicatie van de Hanzehogeschool, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.”

Bas van Dijk (HSV): “Een tentamen kun je niet zo maar even verplaatsen”
Bij Van Dijk komen ook berichten binnen van stress bij studenten. “De staking die nu op stapel staat is niet de eerste. De afgelopen periode is al verschillende keren het werk neergelegd. En dat zorgt voor problemen. Een schooljaar is heel minutieus opgebouwd. Je kunt niet een tentamen even verplaatsen. Dus ja, er is stress, omdat studenten graag hun opleiding in de daarvoor gestelde tijd willen afronden. Ook voor studenten die aan hun stage beginnen is het vervelend. De eerste dagen staan in het kader van een introductie, en dat ga je nu missen.”

“De Hanzehogeschool reageert naïef”
Ondertussen vindt de HSV dat de Hanzehogeschool naïef reageert. “Ze hebben vanochtend intern een bericht gestuurd dat het advies gegeven wordt om eigen vervoer te regelen. Maar voor veel studenten is het openbaar vervoer het enige middel dat ze tot hun beschikking hebben. Bij eerdere stakingen zagen we dat een deel van de bussen wel rijdt, maar als je in Friesland woont, of je komt vanuit Drenthe naar Groningen, en je hebt een overstap, dan brengt het heel veel onzekerheid met zich mee, of een bus überhaupt wel gaat komen. Je gaat daarom wellicht veel eerder van huis, zonder enige zekerheid te hebben. Daar komt bij dat studenten die over een auto beschikken niet mogen parkeren op de parkeerplaatsen van de Hanzehogeschool. Dus wij zouden de Hanzehogeschool op willen roepen tot duidelijke communicatie, om coulant om te gaan met de situatie, en ook om gebruik te maken van middelen waar we in het verleden gebruik van hebben gemaakt. We zijn geen voorstander om colleges online te laten volgen, maar nood breekt wet, en wellicht dat op zo’n manier tentamens toch gemaakt kunnen worden.”

Anthony Hogeveen (Hanzehogeschool): “Studenten die niet kunnen komen, moeten contact zoeken met hun docent”
Anthony Hogeveen is woordvoerder van de Hanzehogeschool. Hij noemt de situatie lastig: “De situatie is per opleiding verschillend. Sommige studenten kunnen hun werkzaamheden makkelijker thuis doen dan anderen. Het klopt inderdaad dat we intern gecommuniceerd hebben dat studenten, die hier volgende week verwacht worden, dat ze gaan voorzien in alternatief vervoer. Als dat niet lukt, dan kunnen ze contact opnemen met hun docent, waarbij er dan gekeken wordt naar maatwerk.”

“Voor iemand in Ter Apel is het lastiger dan voor iemand die in Stad woont”
Hogeveen: “De situatie van een staking vinden wij ook vervelend. Daarom hebben we ook contact gezocht met het ov-bureau Groningen Drenthe, om te horen wat hun verwachtingen zijn, en of ze ook kunnen proberen om rekening te houden met de buslijnen die richting de gebouwen van de Hanzehogeschool rijden. Wat betreft de tentamens. Dit is inderdaad afhankelijk per opleiding. Door nu al met het advies te komen om in je eigen omgeving op zoek te gaan naar alternatieve vervoersmogelijkheden, hopen we studenten zo goed mogelijk voor te bereiden. Waarbij ik mij ook realiseer dat het voor iemand in Ter Apel heel wat lastiger is dan voor iemand die al in Stad woont.”

Vouwfiets
Volgens de woordvoerder mogen studenten gewoon hun auto parkeren op de parkeerplaatsen: “Docenten en medewerkers maken gebruik van een pasje, maar zover ik weet kunnen studenten gewoon een kaartje kopen. Eventueel kunnen ze, als ze met de auto komen, ook parkeren op een P+R-terrein in de buurt, waarbij ze dan wellicht de laatste kilometers op een fiets of vouwfiets af kunnen leggen, of op een andere manier iets kunnen organiseren.”

Iris van Son (DVS): “Reizigersvriendelijke acties?”
Ook Iris van Son van De Vrije Student, DVS, is niet blij met de gevolgen van de staking: “Wij zijn een liberale partij. Liberalen zijn van oudsher niet fan van het stakingsmiddel. Aan de andere kant hebben we in Nederland het recht van staken. Het hoort bij ons land, het hoort bij een goedwerkende democratie. En dat is een heel politiek correct antwoord, waarmee ik vooral wil zeggen, kan het ook anders? Als er in Japan gestaakt wordt dan rijdt alles volgens de dienstregeling, maar hoef je niet te betalen. Zogeheten reizigersvriendelijke acties, waarbij je de werkgever te pakken hebt, maar je niet over de rug van mensen die naar school of naar hun werk moeten, je doel duidelijk probeert te maken.”

“In je leven moet je uit kunnen gaan van een aantal vaste sporen waar je op kunt vertrouwen”
Van Son merkt de stress ook die de stakingen veroorzaken: “Mijn huisgenoot moet volgende week een presentatie geven in Leeuwarden. Zij kan daar niet komen. Terwijl de anderen van haar groepje er wel zijn, omdat zij in de Friese hoofdstad wonen. De beperking waar je mee te maken hebt, levert heel veel stress op. In je leven moet je uit kunnen gaan van een aantal vaste sporen waar je op kunt vertrouwen. Dat je een woning hebt, dat je werk hebt, en dat je op je werk kunt komen. Dat laatste onderdeel valt nu weg, en de gevolgen daarvan zorgen voor onzekerheid. Onzekerheid in een tijd waarbij studenten sowieso al te maken hebben met veel stress.”

“Collegejaar is een logistieke puzzel”
Op de Rijksuniversiteit zijn er volgende week voor de meeste studenten geen tentamens. Deze week wel. “Morgen legt het treinpersoneel van Arriva het werk neer, waardoor dit direct ook weer voor problemen zorgt. En ik ben het eens met mijn collega van HSV, je kunt het niet zo maar even verplaatsen. Mensen die denken, dan doe je het over twee weken toch? Zo werkt het niet. Het collegejaar is een logistieke puzzel waarbij elke ruimte, en elk college minutieus is gepland. Het wordt heel precies uitgemeten, en dat kun je niet zo maar verschuiven. Dus ja, wij hebben ook zorgen, en wij zouden willen vragen of de acties niet op een vriendelijkere manier kunnen.”