In het aan te pakken Stationsgebied komen meer betaalbare woningen dan aanvankelijk de bedoeling was. Daarnaast ligt er geen plan om het Stadsbalkon volledig te slopen. Dat liet wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdagavond weten.
In de gemeenteraad vond een zogeheten meningsvormende sessie plaats. In de voorbij weken hebben raadsleden gesprekken gevoerd met diverse betrokken partijen. Woensdagavond werd de visie voor het gebied besproken. Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP: “We hebben het over de entree van de stad. In het land zijn entrees te vinden van steden die ontzettend mislukt zijn. Wat ik duidelijk wil maken is dat we maar één mogelijkheid hebben om dit goed te doen. Het Stadsbalkon is een voorbeeld hoe het niet zou moeten. Aan het huidige stationsgebied is niets mooi, behalve het oude Hoofdstationsgebouw en de Glaudé-locatie. Daar zit liefde voor architectuur in. De rest die er om heen is gebouwd is economisch functioneel. Het is gewoon lelijk.”
Jimmy Dijk (SP): “Belangrijk om betaalbare woningen nu in de plannen op te nemen”
Rico Tjepkema van de PvdA: “In het plan komen ook 450 tot 650 nieuwe woningen. De ambitie van de stad is om minimaal dertig procent betaalbare huurwoningen te realiseren in nieuwe plannen. Hoe kan het dat het hier slechts om twintig procent gaat?” Dijk, maar ook de fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, sluiten zich hier bij aan. De fractievoorzitter van de SP: “Het is belangrijk om die betaalbare woningen nu in de plannen op te nemen. Straks na de verbouwing van het Stationsgebied is dit vrijwel onmogelijk. Dit gebied wordt ontwikkeld als nieuwe entree van de stad. Ook als verblijfsruimte voor iedereen. Gemengde woningbouw moet daar onderdeel van uitmaken.”
Wethouder Van Niejenhuis: “Voorstel ga ik meenemen”
Wethouder Van Niejenhuis gaat daarin mee: “Op dit moment is het geen dertig procent. Het streven is om de dertig procent te laten gelden voor de gemeente. Aan de noordkant van de stad is dit goed op orde, aan de zuidkant is het minder. Rond het Hoofdstation zit wel wat sociale huur, maar zitten we op dit moment net onder de dertig procent. Ik ben het met meneer Dijk eens dat als we het nu niet toevoegen, dat het in de toekomst lastiger wordt om dit te realiseren. Ik ga dit voorstel meenemen.”
Rico Tjepkema: “In de aan te leggen wijk is geen supermarkt ingetekend”
Tijdens de sessie werden veel punten behandeld die aan het project gekoppeld zijn. Karoline de Groot van Student & Stad: “We hebben nu 16.000 plekken voor fietsen. Er komen straks 1.500 bij, terwijl we nu al zien dat het tjokvol is. Kan het uitgebreid worden?” Rik Heiner van de VVD: “De Nieuwe Poort moet een plek krijgen in het Stationsgebied. Martiniplaza is ook aan vervanging toe. Kunnen we die beide gebouwen niet combineren?” Rico Tjepkema: “In de wijk die aangelegd wordt bij het station is geen supermarkt ingetekend. Dit vinden wij essentieel voor de leefbaarheid. Wij zien het niet als praktisch dat je de boodschappen moet halen bij de dure supermarkt op het station.” Hans Moerkerk van Stadspartij 100% voor Groningen: “Het aantal winkels op het Hoofdstation wordt uitgebreid. Wat zijn daar de effecten van voor de ondernemers in de binnenstad? Zij hebben het nu al moeilijk. Is het dan handig om meer concurrentie toe te staan?”
Rik Heiner (VVD): “Kunnen we het Stadsbalkon niet opknappen?”
Er werden OOK vragen gesteld over het Stadsbalkon. Rik Heiner van de VVD: “De sloop van het Stadsbalkon moet 24 miljoen euro gaan kosten. Dat is heel veel geld, voor een object dat nog niet is afgeschreven. Kunnen we het balkon niet opknappen? Dat er een winkeltje komt, en er meer groen wordt aangelegd?” Tom Rustebiel van D66: “Het afbreken van het Stadsbalkon zien wij als kapitaalvernietiging. Kunnen we dat geld hiervoor niet beter investeren in een goede fietsverbinding? Dat je vanuit zuid via de fietstunnel onder het Hoofdstation direct de binnenstad in kunt peddelen, waarbij je niet meer afhankelijk bent van de Museumbrug?” Moerkerk: “Is er ook gekeken naar de mogelijkheid om het Stadsbalkon een opfrisbeurt te geven?” De Groot: “Als we met deze visie instemmen, wordt het Stadsbalkon dan daadwerkelijk gesloopt? Zitten we daar dan aan vast?”
Wethouder Van Niejenhuis: “Er is niet besloten om het Stadsbalkon volledig te slopen”
Wethouder Van Niejenhuis in antwoord op De Groot: “Wat we met dit plan aangeven is dat u een richting aangeeft. Er kunnen dingen aangegeven worden die ontbreken, en we houden het plan tegen het licht of er de juiste invulling aan wordt gegeven. De komende tijd gaan we het hier nog heel vaak over hebben. Door middel van allerlei deelbesluiten wordt er definitief groen licht gegeven. Wat betreft het Stadsbalkon: er is niet besloten om het volledig te slopen. In de ontwerpopgave wordt gesproken om de bovenkant er af te halen, waardoor we het aantrekkelijker kunnen maken. Dat er een mooiere verblijfslocatie gaat ontstaan. We hebben het inderdaad over een kostbare aangelegenheid. En er hoort ook een winstwaarschuwing bij. Want we hebben het uiteindelijk over een groot blok beton, dus het is de vraag wat je daar precies aan kunt vergroenen.”
De koude en mistige zaterdag wordt gevolgd door een iets minder mistroostige zondag. Oudejaarsavond lijkt…
Een bestelbus heeft zaterdag aan het eind van de middag vlam gevat bij een tankstation…
Het NK Allround en Sprint in Heerenveen lijkt dit weekend bij de mannen een Gronings…
Het nummer ‘Teamleider' van de Groningse punkband Taxitaxi is verkozen tot het Beste Nummer van…
Haast iedere makelaar is actief op Funda of sociale media met foto's of filmpjes, maar…
De Groninger schaatser Chris Huizinga staat na de eerste dag van het NK Allround in…