Bij de brand zondagmiddag op een bouwterrein aan de Boerhaavelaan is vijftienhonderd kuub piepschuim afgebrand. Dat laat Aanpak Ring Zuid weten.
“We hadden op het terrein zesduizend kuub piepschuim liggen”, vertelt Bert Kramer van Aanpak Ring Zuid. “Daarvan is vijftienhonderd kuub afgebrand, en 4.500 kuub is onbeschadigd gebleven. Dit betekent dat het ontzettend vervelend is dat het is gebeurd, maar dat onze planning niet direct in gevaar komt.” Kramer vertelt verder: “Mensen zullen zich afvragen wat wij met piepschuim moeten. Wel, dat gebruiken we bij het ophogen van de ringweg. We kunnen gebruik maken van zand, maar dat is te zwaar voor de slappe ondergrond. Daarom maken we gebruik van deze EPS-blokken. We passen ze onder andere toe bij Ring West nabij het Gasunie-gebouw, maar ook op andere locaties maken we er gebruik van.”
“Locatie Boerhaavelaan was een ideale plek zonder incidenten”
De blokken lagen al zeker twee jaar op de locatie aan de Boerhaavelaan. “Aanpak Ring Zuid is later van start gegaan dan we aanvankelijk dachten, terwijl de bestelling voor deze blokken al was gedaan. Op een dag werden we gebeld door de leverancier en die vroeg, wat willen jullie hier nu mee? Ik kan het hier laten liggen, maar het neemt heel veel ruimte in beslag op mijn terrein. Daarop hebben wij gezocht naar een oplossing. Deze locatie aan de Boerhaavelaan, waar vroeger de oude ALO stond, was vrij en konden we, na overleg met de gemeente, gebruiken. Een ideale plek waar de afgelopen twee jaar geen incidenten hebben plaatsgevonden. Tijdens Oud en Nieuw hebben we wel beveiliging op de locatie gehad vanwege het risico van vuurpijlen. Maar buiten die dagen om was hier geen beveiliging.”
Tekst gaat verder onder de foto:
Vanaf het balkon van één van de flats aan de Semmelweisstraat is de schade goed te zien. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
“Een bizarre middag”
Voor Aanpak Ring Zuid betekent het dat er nieuwe piepschuimblokken besteld moeten worden: “Dat is te doen. De levertijd is kort, en ook qua kosten valt het mee. Hoewel dit natuurlijk nooit leuk is. Ik zal je ook eerlijk zeggen dat het een bizarre middag was. Ongeveer vijf minuten na het uitbreken van de brand ontplofte mijn telefoon zo ongeveer met foto’s, filmpjes en vragen van medewerkers die zich afvroegen wat we nu moesten doen. Inmiddels is de rust weder gekeerd. Zojuist is de brandweer ook van het terrein vertrokken.”
Brandweer: “Door snelle opschaling de brand snel kunnen blussen”
De brand brak rond 15.00 uur uit. Aanvankelijk werd de brandweer opgeroepen om met gepaste spoed voor een afvalbrand naar de Boerhaavelaan te gaan. Ondertussen stroomden op de meldkamer de telefoontjes binnen omdat de brand gepaard ging met dikke zwarte rookwolken die over Stad trokken. De brandweer zette al snel groot materieel in. Behalve een schuimbluswagen en het groot watertransport werd ook hulp ingeroepen van collega’s uit Delfzijl, Assen, Haren en Peize. “Snelle opschaling heeft ervoor gezorgd dat de brand snel geblust kon worden”, vertelt brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper. “Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL-Alert uitgegeven. De omliggende flats hebben we gecontroleerd op de aanwezigheid van koolmonoxide.”
Tekst gaat verder onder de foto
Toen de brandweer arriveerde was de brand al uitslaand. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
“Ontruiming van de flats was uiteindelijk niet nodig”
Met die flats bedoelt de brandweer de Boerhaaveflat en de flats aan de Semmelweisstraat. “We stonden op een gegeven moment op het punt om de flats te gaan ontruimen. Uiteindelijk, doordat we de brand vrij snel onder controle kregen, was een ontruiming niet nodig. In de gebouwen werd ook geen koolmonoxide gemeten. Het NL-Alert is inmiddels komen te vervallen. Bewoners die een rookgeur in hun woning ruiken wordt geadviseerd om goed te ventileren.”
Twee personen aangehouden
De politie laat weten dat kort na het uitbreken van de brand twee personen zijn aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid en zitten nog vast op het politiebureau.
Verslaggever Johannes Rienks maakte vorig jaar zomer een reportage over het gebruik van de piepschuimblokken: