Kroegeigenaar Pierement zit met de handen in het haar: “Als het zo blijft dan zal de zaak dicht moeten”

nieuws
Foto: Google Maps

Als er niet snel verandering komt dan moet café het Pierement aan de Nieuwstad gedwongen de deuren sluiten. Dat laat de broer van de kroegeigenaar aan OOG Tv weten. Het Pierement bevindt zich in een deel van de stad waar de laatste jaren veel overlast wordt ervaren.

“De situatie is ontzettend zuur”, vertelt Jan Roossien. “Vorig jaar zomer heeft mijn broer de kroeg overgenomen. We hadden net alles een beetje klaar en toen was daar die schietpartij.” Daarmee bedoelt Roossien de schietpartij in de Haddingestraat waarbij een 50-jarige man om het leven kwam. Naar aanleiding daarvan werd er een samenscholingsverbod ingesteld in het gebied De Gele Loper. Dit gebeurde mede op basis van andere, druggerelateerde, incidenten in dit deel van de stad. “Voor ons betekent het dat we sindsdien de deuren om 17.00 uur moeten sluiten. En dat is ontzettend zuur. Het werken wordt ons op deze manier onmogelijk gemaakt.”

“We mogen alleen tot laat open als er een portier bij ons voor de deur staat”
“Mensen komen uit hun werk, willen wat drinken, en kunnen dan niet meer bij ons terecht. We hebben ook al verschillende keren de handhaving op de stoep gehad, dat we echt moesten sluiten als de klok inmiddels de vijf uur was gepasseerd. Maar, je hebt het wel over onze inkomsten. We moeten het hebben van de avond. Dan draaien we de meeste omzet. En ja, we hebben hierover contact gezocht met de gemeente. En zij laten weten dat we ook wel ouderwets tot laat open mogen blijven, maar dan moet er een portier bij ons voor de deur staan die bezoekers die bij ons naar binnen willen controleert. Het moet dan een portier zijn die ook gecertificeerd is en aangesloten is bij één van de welbekende bedrijven. Maar dat werkt niet. Zo iemand kost duizend euro. Dat kunnen we niet betalen. Het kost dan meer dan dat we er aan verdienen.”

“Op een gegeven moment moet je een knoop doorhakken”
Inmiddels spelen de problemen al negen maanden. “We weten niet wanneer het stopt. Maar hierdoor hebben we wel flinke omzetproblemen. Daarom hebben we ook gezegd dat als dit nog langer gaat duren, dat we dan de kroeg moeten sluiten. En dat is vervelend. Vervelend voor onze klanten, die ons trouw zijn, en die wij graag wat goeds willen bieden. Maar op een gegeven moment moet je wel een knoop doorhakken.”

Roerig stukje Stad
Café het Pierement bevindt zich in een roerig stukje stad. Al jaren ligt het aantal misdrijven in dit deel van Stad op een hoog niveau. In 2019 ging het bijvoorbeeld om 1.737 misdrijven. Bij de schietpartij vorig jaar zomer raakten ook twee mensen gewond. Café d’Olle Grieze in de Haddingestraat werd na de schietpartij gesloten omdat uit politieonderzoek vast was komen te staan dat de ruzie, die vooraf ging aan de schietpartij, in de kroeg was ontstaan.

Groningse praktijken
Dat het gebied een dubieus bestaan heeft blijkt ook uit het rapport ‘Groningse Praktijken’ van Edward van der Torre en Pieter Tops, die onderzoek hebben gedaan naar ondermijning in Groningen. “De grootste stad in het Noorden is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten. Dit geldt ook voor criminelen die elkaar fysiek treffen. Bij criminele ontmoetingen wordt geprofiteerd van de 24/7-opening van de horeca. Afspreken kan letterlijk altijd, ook na sluiting van de horeca in de Randstad of elders in Noord-Nederland. Als criminele ontmoetingsplaats wordt niet alleen gebruik gemaakt van horeca (in het centrum, in de Nieuwstad en wijkgerichte horeca), maar ook van bedrijfspanden en sportwedstrijden. Een categorie rijk geworden Groningse criminelen of opportunisten – het onderscheid is ingewikkeld – organiseert legale of illegale evenementen, zoals pokertoernooien. Criminele ontmoetingsplaatsen zijn locaties waar vraag en aanbod elkaar vinden. Er komen kopstukken, maar ook regelaars, specialisten en uitvoerders.”

Burgemeester Koen Schuiling (VVD): “Dit is een zaak van de lange adem, met vier jaar zijn we er niet”
De problemen gaan gepaard met overlast. Bewoners van de Haddingestraat klagen hier al jaren over. De gemeente heeft eerder laten weten dat het de toegenomen overlast erkent, en ziet dat er in de omgeving steeds meer drugdeals plaatsvinden. Zo wordt specifiek het kruispunt Haddingestraat met de Nieuwstad genoemd. Burgemeester Koen Schuiling liet afgelopen herfst weten dat de aanpak er eentje is van de lange adem: “Met een jaartje of vier zijn we er niet. We hopen dan wel belangrijke vorderingen gemaakt te hebben. De belangen zijn enorm groot, en de bedragen die in deze wereld om gaan zijn heel hoog. Met de plannen, met het verrichten van inspanningen en het uitdelen van tikken, gaan we duidelijk maken dat we in Groningen geen ondermijnende activiteiten dulden”, aldus de burgemeester.

Tijdelijke sluiting
Het Pierement heeft in dit verhaal ook geen onschuldig blazoen. In 2016 moest de horecazaak nog voor zes maanden de deuren sluiten nadat er bij een inval een handelshoeveelheid drugs werd aangetroffen. Naast het Pierement werd ook Klein Mokum toen voor dezelfde periode gesloten. De politie stelde vast dat de kroegen regelmatig werden bezocht door drugshandelaren en -gebruikers. Met de sluiting wilde de gemeente tevens voorkomen dat de overlast van drugshandel zich verplaatste van het A-kwartier richting de Nieuwstad. In de winter van 2017 ging het Pierement weer open. Roossien nam de kroeg in de zomer van 2022 over van een vorige eigenaar.