Experts van de Rijksuniversiteit Groningen, die betrokken zijn bij een proef op een windturbine in Zeewolde, denken dat ‘wiebelende wieken’ gaan zorgen voor een grote doorbraak in de wereld van de windenergie.
Bij Omroep Flevoland en NPO-Radio 2 vertellen de onderzoekers dat de bestaande bladen van windmolens vervangen moeten worden door wieken met beweegbare kleppen. Op die manier zouden de wieken ook bij lagere windsnelheden energie opwekken, waar ze nu vaak stil staan. De onderzoekers verwachten dat de turbine daardoor tien tot twintig procent meer opbrengt.
De onderzoekers kwamen op het idee door een onderzoek naar de albatros. De vogel gebruikt bij de landing zijn vleugels slechts voor een deel, door ze heen en weer te wiebelen. Hierdoor stijgt de opwaartse druk onder de vleugels. Datzelfde zou ook bij de wieken van de windmolen gebeuren.
Meer weten over het onderzoek? Bij Omroep Flevoland is een reportage te zien over het fenomeen en hoogleraar Eize Stamhuis vertelt bij NPO-Radio 2 over het mechanisme.
In het programma NOS Gronings gas: toen, nu, straks duikt Winfried Baijens begin december in…
Terra MBO in Groningen heeft sinds afgelopen vrijdag een nieuwe Nederlands Kampioen binnen de gelederen.…
Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…
Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…
Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…
Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…