Afgelopen weekend gingen experts met Stadjers in gesprek over hun objecten uit de Tweede Wereldoorlog. “Tot onze verrassing kwam toen deze radio tevoorschijn”, vertelt Jan Rijnders, vrijwilliger bij Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).
Gert Stel bracht het apparaat naar Museum aan de A. “Dit is een erfstuk van mijn grootvader”, vertelt de man. “Ik weet niet zeker of hij hem ook zelf heeft gemaakt. Hij was redelijk technisch. Dit is wel typisch een apparaat dat hij gebouwd zou kunnen hebben. Ik denk dat hij wel medebouwer is geweest.”
Vergeleken met de radio’s van die tijd, is deze zelfgemaakte erg klein. “Dat was natuurlijk handig, want die radio mocht natuurlijk niet zichtbaar in de kamer staan. Die moest verborgen worden”, legt Rijnders uit.
Gert’s opa gebruikte de radio dan ook in het geheim. “Ze luisterde stiekem, vaak in het donker, naar Radio Oranje en de BBC. Dat was best spannend. De Duitsers mochten absoluut niet weten dat zo’n apparaat in gebruik was.”
Na de Tweede Wereldoorlog belandde de radio in een doos en nu, zeventig jaar later, schenkt Gert het unieke apparaat aan Museum aan de A.
De speeltuin aan de Prinsesseweg en de kleinere speelplekken aan de J.W. Frisostraat en de…
Cartago, een inmiddels bijna twintig jaar lopend project om duizenden oorkonden uit Drenthe en Groningen…
Niks is zo vreemd als in het ziekenhuis moeten slapen als kind. En vooral nu…
Het kabinet is akkoord om volgend jaar zero-emissiezones voor vervuilende bestel- en vrachtwagens in te…
Het Sinterklaas- en kerstfeest staan alweer bijna voor deur. Daarom werd er donderdagmiddag een speelgoedruilactie…
Treinreizigers tussen Groningen en Eemshaven moeten vrijdagmiddag rekening houden met vertragingen. (meer…)