Categorieën: Nieuws

Wethouder deelt zorgen leefbaarheid Ten Boer: “Als gemeente kunnen we geen slagerij runnen”

Het gemeentebestuur deelt de zorgen van de fractie van de ChristenUnie over de leefbaarheid in Ten Boer. Tegelijkertijd zegt wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) dat de mogelijkheden beperkt zijn om iets te doen.

De wethouder reageerde daarmee op vragen van CU-fractievoorzitter Peter Rebergen: “Ieder dorp heeft een kroeg, maar die in Ten Boer werd al een tijdje geleden gesloten. Wel zijn er nog verschillende horecavoorzieningen, waarbij onlangs twee ondernemers hebben aangegeven te gaan stoppen, en ook de slager is van plan om zijn bedrijf op te heffen. We zien dat voorzieningen aan het verdwijnen zijn. Dat is heel vervelend voor het dorp, maar ook voor de omgeving, omdat indertijd is vastgesteld dat Ten Boer ook voorzieningen moet hebben voor omliggende dorpen. Wij zijn benieuwd hoe hier op gestuurd kan worden.”

Wethouder Inge Jongman: “Onze rol is beperkt”
Wethouder Jongman: “Voorzieningen en ontmoetingsplekken zijn essentieel voor de leefbaarheid in dorpen. Wij zien dat in Ten Boer, en ook in andere dorpen, het voorzieningenniveau onderhevig is aan marktmechanismen. Het is absoluut jammer dat er onlangs twee ondernemers gestopt zijn. Toch moeten we ook constateren dat de rol van de overheid op dit gebied beperkt is. We kunnen in gebiedsplannen de soorten en aantallen van wat ergens komt reguleren. Maar we kunnen als gemeente niet een slagerij runnen.”

“Met de aanpak van het Koopmansplein had ik al veel verder willen zijn”
De wethouder vertelt verder: “Daarom is er de vraag hoe we het winkelhart kunnen versterken en zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken, dat ondernemers zich daar willen gaan vestigen, en mensen er ook gebruik van maken. Met de aanpak van het Koopmansplein zijn we al zeven jaar bezig. Er vinden gesprekken plaats, maar eigenlijk had ik al veel verder willen zijn dan waar we nu staan. De voortgang loopt stroef omdat het vast hangt aan verschillende andere projecten, waaronder de versterkingsoperatie. Het project moet ook in de goede volgorde gebeuren.”

Inloopspreekuur
Jongman vertelt daarnaast dat er op het gebied van leefbaarheid veel gebeurt. Zo zijn er verschillende initiatieven waarbij bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Daarbij doelt de wethouder bijvoorbeeld op de dorpscoöperatie, maar ook het Forum in het dorp en de weggeefwinkel waar veel gebruik van wordt gemaakt. “We zijn ook doorgaand in gesprek. Wekelijks vindt er een inloopspreekuur plaats in het Forum waar bewoners ideeën en initiatieven aan kunnen leveren.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

De Doperse Dis wint de Barmhartige Samaritaan-prijs 2024

De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…

17 minuten geleden

Groningse gemeenteraad roept op tot volledig stopzetten gaswinning

De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…

7 uur geleden

FC Groningen uit bekertoernooi geknikkerd na 3-1 nederlaag tegen AZ

FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…

8 uur geleden

Geen uitzondering voor bakfiets bij milieustraat

Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een  (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…

8 uur geleden

Horeca, cultuur, groen of sport? Stad gaat prijsvraag uitschrijven voor invulling huidig busstation

Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…

9 uur geleden

Dit is volgens Groningse jongeren het belangrijkste doel van de Economische Agenda Nij Begun

Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…

9 uur geleden