Categorieën: Nieuws

Politiek ziet wel iets in gratis zonnebrandcrème op hotspots: “Als een bedrijf dit wil sponsoren”

De temperatuur loopt zondag op richting tropische waarden. In combinatie met de hoge zonkracht is goed insmeren belangrijk. Maar zou zonnebrandcrème gratis aangeboden moeten worden?

“Goed insmeren is belangrijk”, vertelt raadslid Ceciel Nieuwenhout van GroenLinks. “Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Goed insmeren helpt om deze ziekte te voorkomen. De vraag is of we dit als gemeente moeten faciliteren. De financiële positie van de gemeente is niet al te best, maar als er bedrijven zijn die zeggen, dit willen we wel sponsoren, dan zouden wij als fractie daar zeker open voor staan.”

Gratis zonnebrandcrème
Aanleiding voor de vraag is dat er deze zomer op honderden plekken in het land gratis zonnebrandcrème verkregen kan worden. Op festivals bijvoorbeeld, maar ook op stranden en in steden. Scholen, sportclubs en gemeenten installeren zonnebrandpalen om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed kan beschermen tegen de zon. In Limburg-Noord heeft ziekenhuis VieCuri die rol op zich genomen. Samen met de KWF en verzekeraar VGZ, worden 120 basisscholen in de regio voorzien van zonnebrandcrème, zodat kinderen veilig buiten kunnen spelen.

Joren van Veen (PvdA): “Werken aan bewustwording”
Joren van Veen is raadslid voor de PvdA: “Het gratis verstrekken van zonnebrandcrème lijkt ons een heel goed idee. Zonnebrand is niet echt goedkoop. Als je het toegankelijk maakt, zorg je er voor dat mensen die minder geld hebben, er ook sneller en beter gebruik van kunnen maken. En behalve het Stadsstrand zou je het ook aan kunnen bieden op andere locaties in de gemeente. Bij de Kardingerplas bijvoorbeeld. Als we zoiets aan gaan bieden, dan laten we ook een stukje bewustwording zien. Heel veel mensen weten gewoon niet wat de risico’s zijn van verbranding. Het is belangrijk om daar op te blijven hameren.”

Ceciel Nieuwenhout: “Zonnebrandpalen bij meerdere zwemplekken”
In Groningen stond er vorig jaar zomer een zonnebrandpaal bij het Stadsstrand. Nieuwenhout sluit zich aan bij de woorden van Van Veen: “Je kunt zulke installaties ook plaatsen bij meerdere zwemplekken en parken, zodat mensen beschermd zijn ongeacht of ze bij de Hoornseplas gaan zwemmen of in het Noorderplantsoen gaan picknicken. Maar ik denk niet dat de gemeente dit zou moeten verzorgen.” Op de vraag of de GGD een betere partij zou zijn: “Ik zie liever dat de GGD meer gratis soa tests verspreidt, en dat ze de schurft aanpakken.”

“Smeren, kleren en weren”
Nieuwenhout: “Eigenlijk kun je zeggen dat het vraagstuk groter is. Bescherming tegen de zon is belangrijk. Maar het is ook belangrijk dat de gemeente genoeg plekken aanbiedt waar verkoeling gezocht kan worden. Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn als er veilig, en in schoon water, gezwommen kan worden in de diepen in de binnenstad. Maar je kunt ook denken aan het aanbod van genoeg schaduwplekken in de stad. Of de binnenruimtes koel genoeg gehouden. Bijvoorbeeld door sedumdaken te stimuleren. Het motto van KWF luidt ook: smeren, kleren en weren. Zonnebrandcrème is een onderdeel. En nogmaals, als een bedrijf of instelling zegt, dit wil ik in Groningen realiseren, ik wil de mensen helpen, neem contact op, dan komen we daar vast en zeker uit.”

Dat insmeren belangrijk is, zegt ook het UMCG. Het aantal patiënten met huidkanker blijft maar toenemen. Dermatoloog Jorrit Terra liet eerder al weten dat hij vindt dat zonnebrandcrème door de overheid vergoed zou moeten worden, zeker voor risicogevallen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Britse crimineel in november in de rechtszaal voor rol in moord op Gerard Meesters

De Britse drugscrimineel Robert D. staat van dinsdag 12 november tot vrijdag 15 november voor…

10 minuten geleden

Drugs en slagwapen gevonden onder auto aan Haddingestraat

Een drugsdealer is, in de nacht van donderdag op vrijdag, zijn handelswaar en 'bescherming' kwijtgeraakt…

58 minuten geleden

Ook Groningse studenten naar Den Haag voor protest tegen langstudeerboete

Studenten uit verschillende Nederlandse steden, waaronder Groningen, trekken vrijdagmiddag naar Den Haag om te demonstreren…

2 uur geleden

Blikjes in de bak of statiegeld in de zak? Vul onze enquête in!

Al ruim anderhalf jaar is het mogelijk om blikjes, van bijvoorbeeld bier en frisdrank, in…

2 uur geleden

Dit zijn de winnaars van de Forum Wildlife Fotowedstrijd

De negen winnaars van de Forum Wildlife Fotowedstrijd zijn donderdagmiddag bekendgemaakt. De winnende foto's zijn…

2 uur geleden

Vrijdag voornamelijk bewolkt met kans op een spatje regen

Vrijdag is er veel bewolking met vanochtend lokaal een spatje regen. In de middag is…

15 uur geleden