Protestmars rond Rammstein eindigt op Vismarkt met manifestatie

nieuws
Foto: Mirre van de Klok

Bij het beeld van het Peerd van Ome Loeks verzamelde zich donderdagavond een groep van zo’n vijftig demonstranten voor een protestmars. Waar het Stadspark langzaam aan vol liep met duizenden Rammstein-fans, lieten actievoerders zich, na de wandeling, horen op de Vismarkt tegen de ‘rape culture’ die het concert in het Stadspark in de hand zou werken.

De seksuele uitspattingen en misbruik-aantijgingen tegen zanger Till Lindeman waren voor een groep actievoerders aanleiding om zich uit te spreken tegen ‘verkrachtingscultuur’. De demonstranten liepen donderdagavond een protestmars door de binnenstad, omdat ze vinden dat de Duitse band vanwege de aantijgingen geen podium meer moet krijgen.

Dat kon niet bij iedereen goedkeuring wegdragen. Waar de meeste voorbijgangers voorbij liepen of kort toekeken naar de demonstratie, kregen de actievoerders ook met regelmaat verwensingen en middelvingers toegeworpen door langslopende Rammstein-fans. Er was daarom politie aanwezig om de demonstratie veilig te laten verlopen.

Rond 20.00 liep het protest ten einde. “Het was behoorlijk emotioneel  om alle verhalen te horen”, vertelt Mathilde van Heereveld, initiatiefneemster achter de demonstratie, na afloop van de manifestatie. “We hebben nu Rammstein als aanleiding, maar daar draait dit protest niet alleen om. Het heeft daarom ook een andere naam. Ik heb wel mijn kaartje verkocht, want ik vind het niet kunnen dat dit concert doorgaat terwijl dit soort beschuldigingen op tafel liggen.”