Derde editie Week van het Afval draait om wonen en ‘hip hergebruik’

nieuws
Foto: Marleen-Annema voor Gronings Goud

Vanaf komende vrijdag organiseert de gemeente Groningen de derde editie van de Week van het Afval. Dit jaar is het afvalvrij inrichten van huizen het thema van de week. Ook OOG doet mee en zendt volgende week een week lang een speciaal programma uit.

Een woonkamer opnieuw inrichten, met beperkt budget en zonder de wereld op te zadelen met een berg afval. Dat is het doel van woonstylist Maaike Starreveld, samen met interieur-studenten van het Alfa-college. In september hebben Starreveld en haar team ergens in Selwerd een woonkamer een duurzame make-over gegeven en de tv-camera’s van OOG legden het vast. De make-over wordt van 16 t/m 20 oktober uitgezonden op OOG, via televisie, YouTube en Facebook.

Daarnaast staat er vanaf vrijdag een stand op verschillende markten in Groningen, Ten Boer en Haren. Iedereen kan bij de stand terecht met vragen over afval scheiden of met ideeën hoe het beter kan. Bezoekers die op hun smartphone kunnen laten zien dat ze de app Afvalwijzer Groningen hebben geïnstalleerd, krijgen een kleine attentie. Daarnaast kunnen inwoners bij de stand  hun (half) lege verfblikken, -emmers, -spuitbussen, -kwasten en -rollers inleveren. Deze actie moet inwoners meer bewust maken van de goede hergebruikmogelijkheden van met name muurverf.

Daarnaast zijn er afvalvrije wandelingen, workshops Hip Hergebruik en Circulaire Les op negen klassen.

De Week van het Afval begint komende vrijdagochtend. Dan opent wethouder Wijnja het speciale weekprogramma bij het Floreshuis. De Week tegen het Afval duurt tot 20 oktober.