De Groninger Studentenbond, GSb, verwacht dat veel studenten woensdag naar Den Haag zullen afreizen om daar te protesteren tegen het besluit om de rente op studieleningen te verhogen.
“Het leeft heel erg onder de studenten in de stad”, vertelt Ken Hesselink van de GSb. “Hoeveel studenten er precies af gaan reizen dat weet ik niet, maar de laatste geluiden die ik gehoord heb, is dat we met een grote groep, in de trein, naar Den Haag zullen gaan. De studenten zijn ook echt boos. Neem de actie van afgelopen weekend, waarbij er met dildo’s naar het gebouw van DUO is gegooid. Ik denk dat zo’n actie heel tekenend is voor de gevoelens die er leven.”
Ken Hesselink (GSb): “Studenten voelen zich genaaid”
Vorige maand maakte het kabinet bekend dat de rente op studieleningen verhoogd wordt van 0,46% naar 2,56%. Een vervijfvoudiging. “Bij de invoering van het leenstelsel in 2015 liet het ministerie van Onderwijs optekenen dat het leenstelsel betrouwbaar is omdat studieleningen veilige leningen zijn. En de afgelopen zes jaar was de rente ook 0 procent. Vorig jaar werd het ineens verhoogd naar 0,46 procent. Toen zag je al de eerste spanningen ontstaan. Wat gebeurt hier? En nu gaat het naar 2,56 procent. We zijn voorgelogen. Studenten voelen zich genaaid.”
“Gestegen inflatie”
Dat de rente verhoogt gaat worden komt omdat de studieschuldrente wettelijk verbonden is aan de rente op vijfjarige staatsobligaties. Hesselink: “Die rente was de afgelopen jaren negatief. Dus men won er geld aan, waarbij de rente voor studenten op 0 procent bleef. Door de gestegen inflatie is de rente nu aan het stijgen. Dat deed het vorig jaar al, vandaar de verhoging naar 0,46 procent, en dat wordt nu verder doorgetrokken.”
“De positie van studenten was al niet goed”
Het verhaal gaat niet alleen over de mensen die nu studeren, maar ook over hen die de afgelopen afgestudeerd zijn, maar door het leenstelsel wel een studieschuld hebben opgebouwd. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde studieschuld 17,1 duizend euro bedraagt. Maar er zijn ook uitschieters naar 50- of 60.000 euro. “Oud-studenten hebben een rentevaste periode voor vijf jaar. Daarna wordt het rentepercentage opnieuw vastgesteld. Dus een deel zal komende jaren nog 0 procent rente hebben over hun schuld. Maar omdat het zulke grote schulden zijn, ga je er heel lang last van hebben, waarbij de rente op een gegeven moment om de hoek komt kijken. En voor de duidelijkheid: de positie van studenten, en mensen die net afgestudeerd zijn, was al niet goed. Deze pechgeneratie krijgt tot hun 23ste levensjaar geen huurtoeslag en een vrij karige basisbeurs. Als je alles bij elkaar optelt, dan kun je zeggen dat je gestraft wordt omdat je studeert.”
Elisa Weehuizen (LSVb): “Impact is zo groot omdat studenten met financiële krapte hebben te maken”
De LSVb organiseert de actie woensdag. Elisa Weehuizen is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en zij sluit zich bij de woorden van Hesselink aan: “De impact is nu zo groot omdat studenten al met aanzienlijke financiële krapte te maken hadden. De nationale studieschuld neemt toe, huren schieten door het dak, het collegegeld stijgt, en zo kan ik nog wel even doorgaan. We verzetten ons tegen de renteverhoging en pleiten daarbij ook sterk voor een betere compensatie voor de pechgeneratie en een hogere basisbeurs.”
Ken Hesselink (GSb): “Hoe groter de opkomst, hoe steviger de boodschap”
Of de actie woensdag zoden aan de dijk zet? Hesselink: “Je kunt niks doen, maar dan gebeurt er sowieso niets. We gaan morgen naar het hart van het regeringscentrum. Er komen verkiezingen aan, dus politieke partijen moeten hier iets mee doen. Ze moeten dit in de plannen meenemen. En daarbij is het wel belangrijk dat hoe groter de opkomst, hoe steviger de boodschap zal zijn.”
Elisa Weehuizen (LSVb): “Wij eisen een kwijtschelding van de studieschulden”
Weehuizen: “Het is verkiezingstijd, en partijen moeten nu echt laten zien wat hun antwoord is op de zorgen van studenten. Wat is jullie reactie op de problemen die spelen? We eisen een kwijtschelding van studieschulden en een permanente verhoging van de basisbeurs. De huidige situatie is simpelweg onleefbaar voor studenten.”
De actie in Den Haag begint woensdag om 14.00 uur en vindt plaats voor de deur van de Tweede Kamer.