Categorieën: Nieuws

Honderden mensen steken de handen uit de mouwen op Nationale Natuurwerkdag

In Groningen hebben vrijdag en zaterdag honderden mensen de handen uit de mouwen gestoken op de Nationale Natuurwerkdag. Het Landschapsbeheer Groningen spreekt van succesvolle dagen.

“Natuur zorgt voor verbinding en vergroot de leefbaarheid voor de omgeving”, vertelt concerndirecteur Johan Koopmans. “Mooi dat jong en oud de natuur een handje meehelpt.” Peter Hellinga van Landschapsbeheer Groningen: “Vrijwilligers zijn van groot belang voor het behoud van het landschap. Fantastisch dat er weer zoveel deelnemers aan de slag zijn in het Groningse landschap.” In totaal vonden op 32 locaties werkzaamheden plaats, waar in totaal zevenhonderd mensen zich voor in hebben gezet.

Gerrit Vos (Le Roy): “Winterklaar maken”
In de gemeente Groningen vonden onder andere werkzaamheden plaats in het LeRoy-gebied in Lewenborg. “Wij hebben vooral gewerkt op een terrein dat door woningcorporatie Nijestee aan ons geschonken is”, vertelt Gerrit Vos. “Het gaat om een terrein van twintig bij honderd meter. Toen we dat in beheer kregen, vroegen we wat mensen er mee zouden willen. Twee dames vertelden toen dat ze er wel wat fruitbomen wilden hebben. In het eerste jaar zijn er wat bessenstruiken en fruitbomen aangeschaft. Door de jaren heen heeft zich dit uitgebreid. Wij hebben deze dagen gekeken hoe het zich ontwikkelt, en hebben her en der schoonmaakwerkzaamheden verricht. Eigenlijk kun je zeggen dat we het winterklaar hebben gemaakt.”

“Snoeiafval opgeruimd”
Maar dat was niet het enige: “Ook hebben we een pad opengeknipt. Als je niet regelmatig over een pad loopt, dan groeit het dicht. Dus met de schaar hebben we het weer netjes en begaanbaar gemaakt. Daarnaast zijn we bij ’t Roer in Lewenborg geweest. Een medewerker had daar wat takken neergelegd. De buurt dacht dat dit een vrijbrief was om er ook maar snoeiafval te storten. Dit hebben we in kaart gebracht, gemeld en weer netjes gemaakt. We hebben grit gestort om de wandelpaden te herstellen.” Vos noemt de dagen belangrijk: “Het is een mooi evenement om de natuur in de schijnwerpers te zetten door middel van klusjes die uitgevoerd worden.”

Ook op andere plekken was men druk in de weer. Zo werden op de Piccardthof ringslangbroeihopen aangelegd, werd er op Tuinwijck gemaaid met de zeis en vond een excursie plaats door het Scharlakenbos in Haren.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Catherine Keyl spant rechtszaak aan na investering in stuk grond Wijert-Zuid

Televisiepresentator Catherine Keyl heeft een rechtszaak aangespannen om de aankoop van een stuk grond in…

4 uur geleden

SC Stadspark knikkert GRC Groningen uit bekertoernooi

SC Stadspark verraste zondag GRC Groningen in de noordelijke districtsbeker. Be Quick 1887 won ruim…

4 uur geleden

Gemeente solidair met mensen die op de vlucht zijn: “Daar staan wij voor”

Het aanbieden van nachtopvang in de gemeente, om daarmee de situatie in Ter Apel te…

5 uur geleden

Vernielingen aangericht aan ontmoetingsplaats Beijum: “Wie heeft iets gezien?”

Vandalen hebben de afgelopen dagen vernielingen aangericht aan een caravan op het Iederswijk Terrein in…

6 uur geleden

XR deelt gratis tweedehands kleding uit in binnenstad: “Stoppen van Fast Fashion”

Actievoerders van Extinction Rebellion hebben zaterdag actie gevoerd in de binnenstad tegen Fast Fashion. Door…

7 uur geleden

Arriva zoekt naam voor treindienst naar Zwolle

Vervoersbedrijf Arriva is op zoek naar een naam voor de nieuwe treindienst tussen Groningen en…

8 uur geleden