Chirurgen in het Martini Ziekenhuis gebruiken sinds kort operatierobots bij het opereren van buikwandbreuken, zoals een navelbreuk of een littekenbreuk. Met de robot kunnen chirurgen nauwkeurig opereren zonder hierbij een grote wond te maken. Het Martini Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Noord-Nederland dat deze techniek gebruikt.
Chirurg Bastiaan Pultrum, werkzaam in het Martini Ziekenhuis, is één van de eerste chirurgen in Nederland die zich gespecialiseerd heeft in het opereren van grote buikwandbreuken met de Da Vinci Xi operatierobot. “De operatierobot zorgt voor een scherp en natuurgetrouw driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave.” Daarnaast beschikt de robot volgens Pultrum over smalle armen en pols gewrichten, waardoor ze onder een grote hoek kunnen werken en wijd reiken. “Als chirurg kun je daardoor overal makkelijk bij en zodoende nauwkeurig werken terwijl je maar drie openingen van elk acht millimeter in het lichaam hoeft te maken om de operatie uit te voeren.”
Sneller herstel
Pultrum legt uit dat dat een grote verbetering is ten opzichte van de klassieke open operatie, waarbij een grote snede dient als opening. “De patiënt herstelt sneller en met minder pijn. Eerder moesten patiënten één of twee dagen in het ziekenhuis blijven na de operatie. Nu kunnen mensen vaak dezelfde dag alweer naar huis. En wat natuurlijk nog belangrijker is, de resultaten van de operatie met de robot zijn net zo goed of zelfs beter dan met de open operatie”, vertelt de chirurg.
Pijn door beknelling
Een grote buikwandbreuk kan verschillende vormen aannemen, waaronder een navelbreuk, littekenbreuk of zwakke plek elders in de buikwand. Zo’n breuk kan ontstaan door een aangeboren zwakke plek in de buikwand, na een operatie in de buik, of door uitrekking of zwakte van de buikwand, als gevolg van gewichtstoename, zwangerschap, veel hoesten of vaak zwaar tillen.
Pultrum: “Patiënten die een buikwandbreuk hebben, ervaren pijn wanneer een uitstulping van vetweefsel of een deel van de darmen bekneld komt te zitten. Tijdens de operatie sluiten we alle lagen van de buikwand en plaatsen we ter versteviging een matje van kunststof in de buikwand.” Zo wordt voorkomen dat er opnieuw een breuk ontstaat.
Kennis en ervaring delen
Volgens Pultrum zijn er meer ziekenhuizen met een Da Vinci Xi operatierobot, maar er zijn nog maar weinig plekken waar de robot gebruikt wordt bij het herstellen van een grote buikwandbreuk. Daarom is hij van plan om binnenkort zijn kennis en ervaring met andere ziekenhuizen en chirurgen te delen. “Mooi om zo samen de zorg voor meer patiënten nog beter te maken.”
Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…
Voor de tweede klassers uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…
Donar heeft zondagmiddag in Charleroi verloren van Spirou Basket. Ondanks de steun van tientallen meegereisde…
Bij de Euroborg is het door brand getroffen koffiehokje bij het uitvak vervangen door een…
Pop-up restaurant Happietaria heeft sinds deze week haar deuren geopend aan de Henri Dunantlaan. Het…
Op de ijsbaan van Kardinge vond zaterdagavond het natuurijsuur plaats. Volgens Hein Schepers van de…