Noordelijke werkgevers beloven te helpen tijdens grote verkeersstremming van volgend jaar

nieuws
Foto via Groningen Bereikbaar

Met de ondertekening van een intentieverklaring heeft een groep Noord-Nederlandse werkgevers de intentie uitgesproken om mee te helpen aan het terugdringen van het verkeer tijdens de grote verkeersstremming rond de zuidelijke ringweg van volgend jaar.

De ondertekening was onderdeel van de captains meeting, een tweejaarlijkse bijeenkomst waar Groningen Bereikbaar praat met bedrijven en instellingen over slimme en duurzame mobiliteit, maar ook over de werkzaamheden aan weg en spoor. Dat was dit keer hard nodig, want van eind maart tot begin september vindt Operatie Ring Zuid plaats. Tijdens deze operatie, die 23 weken duurt, wordt de nieuwe zuidelijke ringweg afgemaakt en aangesloten. Daarvoor worden verschillende rijrichtingen afgesloten.

Eind vorige maand waarschuwde Groningen Bereikbaar al dat het verkeer tijdens de operatie moet worden teruggebracht met 80.000 autoritten per dag. Gebeurt dat niet, dan wordt het ‘chaos’. Alle verkeersmodellen van Groningen Bereikbaar lopen zelfs vast wanneer dat niet gebeurt.

Daarom gaan de werkgevers nu al nadenken over hoe ze vanaf maart het aantal ritten over de ringweg kunnen terugdringen. “Het stimuleren en faciliteren van thuiswerken, het reizen met de fiets, het OV of via een P+R, of het plannen van afspraken buiten de spits kunnen een belangrijke bijdrage leveren,” aldus wethouder Philip Broeksma, voorzitter van de Stuurgroep Groningen Bereikbaar. Regiomanager Jurgen Elshof van VNO-NCW MKB Noord vult aan: “Dat werkgevers en ondernemers hinder gaan ondervinden tijdens de werkzaamheden is een feit. Het doel van onze inzet is om de bedrijven bereikbaar te houden voor hun werknemers en klanten. En om de logistiek van bedrijven door te laten gaan. Samen met Groningen Bereikbaar blijven we ons inzetten om de operatie te laten slagen!”