Komende maandag begint de rechtbank aan het Guyotplein een proef met supersnelrechtrechtszittingen. Het Openbaar Ministerie en vier politieteams in Stad en Westerwolde kunnen morgen (donderdag) hun eerste geschikte zaken indienen.
Op supersnelrechtzittingen kunnen mensen worden gedagvaard die verdacht worden van strafbare feiten die binnen 3 tot 6 dagen na arrestatie (inverzekeringstelling) berecht kunnen worden. Tijdens een supersnelrechtzitting fungeert één van de twee rechter-commissarissen van het kabinet te Groningen als politierechter. Eventuele gevangenisstraf kan vervolgens direct worden uitgezeten.
Supersnelrecht wordt alleen toegepast op juridisch eenvoudige strafzaken maar met relatief grote maatschappelijke impact. De rechtbank laat weten heil te zien in het systeem, omdat een snelle afdoening van geschikte strafzaken een maatschappelijk belang dient. De verdachte en de eventuele slachtoffers weten na een snelrechtszitting meteen waar ze aan toe zijn.
Als er zaken zijn die geschikt zijn voor supersnelrechtzittingen, worden deze vanaf 6 november op maandag- en/of woensdagmiddagen door de rechtbank aan het Guyotplein behandeld. De pilot loopt vooralsnog tot 1 mei 2024.
De Partij voor de Arbeid (PvdA) heeft een 'tienpuntenplan' opgesteld om te investeren in het…
Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…
Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…
Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…
Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…